Fakiju se vleče sojenje

Ukradla ničesar, sta pa na smrt prestrašila psa

S.S.
11. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja Fahrudinu Čauševiću - Fakiju, obtoženemu poskusa velike tatvine, je bil zaslišan oškodovanec.

Mare Vavpotič
Z zmago je v žep pospravil 50 tisočakov, z dokazanimi umazanimi manevri pa še enkrat več.

Sojenje najbolj slavnemu slovenskemu kmetu se je včeraj zaradi preteka trimesečnega roka od zadnje obravnave zgolj iz formalnosti začelo znova.

Obtoženi je vztrajal pri dosedanjem zagovoru, na vprašanja tožilstva pa spet ni bil pripravljen odgovarjati. V nadaljevanju je sodnica Irena Škulj Gradišar zaslišala oškodovanca Vitomirja K. Spomnimo: Fahrudin Čaušević je po navedbah iz obtožnice 9. novembra 2016 z neznanim storilcem vlomil v garažo in stanovanje na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani, ker pa ob pregledu nista našla vrednejših predmetov, sta odšla praznih rok, zato je ostalo zgolj pri poskusu kaznivega dejanja. Med odhodom iz bloka sta storilca presenetila dva soseda, a sta lopova uspela pobegniti v smeri viškega pokopališča, enega od sosedov pa sta mimogrede poškropila s solzivcem.

Vrata odprta, stanovanje razmetano

Oškodovanec Vitomir K. je včeraj pojasnil, da je kritičnega dne okoli 22. ure z ženo in hčerko prišel domov in opazil, da so bila vhodna in balkonska vrata odklenjena oziroma odprta, stanovanje pa povsem razmetano. »Prepričan sem bil, da je storilec še v stanovanju in da je stekel na teraso, zato sem zaklenil vhodna vrata in poklical policijo,« je dejal. Premoženjskopravnega zahtevka pa oškodovanec ne uveljavlja, saj mu ni bilo nič ukradeno, pa čeprav sta imela tolovaja na dosegu roke računalnike in fotografske aparate. Kot je še pojasnil, so imeli v času, ko jih ni bilo doma, televizijo in radio prižgana, zgolj za vtis, da je nekdo doma. Še največ gorja sta storilca povzročila majhnemu psu, ki je bil ob prihodu oškodovancev domov skrit in povsem preplašen.

Na pomoč bo priskočil antropolog

Kot je znano, se obtoženi zagovarja, da je bil kritičnega večera pri tašči na Celovški cesti 130, saj si je zaželel njenih »pohančkov«, ona pa mu je ustregla. Ko je odhajal, je hodil čez cesto po Poti spominov in tovarištva, ko je zagledal dva policijska avtomobila. Možje v modrem so mu povedali, da opravljajo kontrolo, ga preiskali in odpeljali. Sojenje se bo nadaljevalo 28. novembra, ko bo na predlog obrambe zaslišan izvedenec antropološke stroke, ki bo primerjal fotografije storilcev, ki jih je posnela varnostna kamera v bloku, in fotografije Fakija, posnete na policijski postaji. Dvaintridesetletniku za poskus velike tatvine grozi do pet let zapora, novembra lani pa je bil že obsojen na dve leti in osem mesecev zapora, in sicer zaradi ropa (v sostorilstvuz bratom Mirsadom) in vlomne tatvine spomladi 2014, sodba pa je maja letos postala pravnomočna.