Nasilni izpad

Leto zapora, ker je ptujskim tožilcem uničil vrata

S.S.
2. 8. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Aleksander Anželj je obsojen na eno leto zapora, ministrstvu za pravosodje pa bo moral poravnati tudi stroške za nastalo škodo.

Gabrijel Toplak
Obtoženi se je nadejal pogojne obsodbe.

Štiriintridesetletni kmetijski tehnik se je na zatožni klopi ptujskega okrožnega sodišča znašel, ker je 17. maja pozvonil na tamkajšnjem okrožnem tožilstvu, nato pa hotel na silo vstopiti v prostore.

600 evrov gmotne škode je obtoženi povzročil z divjanjem.

Toda strojepiska ga je prepoznala in ga ni spustila v zgradbo, saj se je spomnila, da je obtoženi natančno dva meseca prej prostore tožilstva zapuščal z besedami: »Ni čudno, da se komu zmeša. Vse je treba postreliti.« Aleksander Anželj je nato z nogo razbil steklena vrata, ojačana s kovinsko mrežo. Tožilci so incident prijavili policiji, ki je storilcu hitro odvzela prostost. V nahrbtniku, ki ga je še pred prijetjem skril v prtljažnik avtomobila, so policisti našli nož in ročaj sekire. Anželja so odpeljali v policijsko pridržanje, po izteku pridržanja pa je preiskovalni sodnik ptujskega sodišča ugodil zahtevi tožilstva in zoper osumljenega zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

Obramba že napovedala pritožbo

Razlog, ki je Anželja pripeljal na sodišče, je sicer precej banalen. Od tožilca je namreč zahteval, naj mu vrnejo stvari, zasežene med hišno preiskavo. Takrat naj bi preiskovalci z njegovega doma odnesli za dobrih dva tisoč evrov gotovine in pripomočke za pridelavo prepovedane droge konoplje. Zaradi oviranja pravosodnih organov so sodniki Anželju prisodili deset mesecev zapora, za poškodovanje tuje stvari pa tri mesece oziroma enotno kazen dvanajst mesecev zapora. Sodišče je pri izreku v celoti sledilo predlogu tožilstva, medtem ko je obramba brez uspeha predlagala pogojno obsodbo, saj je obtoženi med procesom priznal, da je bilo inkriminirano dejanje velika neumnost. Kakorkoli, sodba še ni pravnomočna, Anželj pa je že napovedal, da se bo nanjo pritožil.