Vročina in neurja

Neurja prinesla ohladitev in škodo

T.L.
2. 8. 2017, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Napovedi so se uresničile, neurja so ohladila ozračje, vendar tudi povzročala škodo.

Profimedia
Zvečer smo dočakali nevihte.

Po 19. uri so temperature po slovenskih mesecih presegale 30 stopinj Celzija, večernim neurjem, ki so se razdivjala nad deli države pa je uspelo te temperature nekoliko znižati, prinesti olajšanje in materialno škodo.  

Agencija za okolje (Arso) je opozarjala, da bodo proti večeru v severni in severovzhodni Sloveniji nastale vročinske nevihte. In res se je v večernih urah nebo zaprlo, pihal je močan veter, iz delov države pa so bralci sprva poročali o močnih nalivih (Velenje, Prevalje, del Gorenjske), ponekod pa se je le zlovešče bliskalo in grmelo (Slovenj Gradec).

Uprava za zaščito in reševanje je morala večkrat posredovati na terenu zaradi vdorov meteorne vode v prostore in podrtih dreves na cesti (Kamnik, Dravograd, Velenje). Naši bralci tudi sporočajo, da je v Kamiku padala toča, v Celju pa je veter tudi odkril streho. 

Presežene opozorilne koncentracije ozona

Na Arsu opozarjajo, da je bila danes presežena opozorilna koncentracija ozona na Otlici, v Ljubljani in v Novi Gorici. 

Na merilnem mestu Otlica je koncentracija ozona danes ob 15. uri, v Ljubljani ob 16. uri in v Novi Gorici pa ob 18. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3.  Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.