Glasen pok

Policist razložil, zakaj je njegov partner ustrelil žensko v pižami

G.G./STA
19. 7. 2017, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

O tragični smrti 40-letne Avstralke Justin Damond je spregovoril policist Matthew Harrity. Pojasnil je, zakaj je njegov partner Mohamed Noor streljal.

Profimedia
Prebivalci Minneapolisa opozarjajo na nesprejemljivo dejanje policista.

Policija v Minneapolisu
Justine je v trebuh ustrelil policist Mohamed Noor.

Pisali smo, da je Justine v soboto zvečer poklicala policijo v Minneapolisu in jih prosila naj posredujejo zaradi spolnega napada v njeni soseski. Policista sta se pripeljala do njene hiše in Justine je v pižami stopila proti voznikovim vratom. Harrity pravi, da je v trenutku, ko je Justine pristopila k odprtemu oknu policijskega avtomobila glasno počilo. Zvok ga je prestrašil, njegov partner na sovoznikovem sedežu Mohamed Noor pa je nemudoma potegnil pištolo in streljal.

Policista sta glede na izpoved Harrityja nemudoma skočila iz avtomobila in skušala ženski nuditi prvo pomoč, vendar je zaradi strela v trebuh umrla na prizorišču. Harrity je preiskovalcem povedal, da ga je partnerjevo dejanje presenetilo in globoko pretreslo.

Mohammed Noor, prvi policist somalijskega izvora v Minneapolisu, za zdaj zavrača pogovor s preiskovalci, ki bodo kmalu sklenili svoje delo in zadevo verjetno predali tožilcem.

Šokirani avstralski premier

V Avstraliji so medtem hudo ogorčeni nad ravnanjem policije v ZDA. Premier Malcolm Turnbull je v intervjuju izražal šok in se spraševal, kako je mogoče, da policist ustreli žensko v pižami blizu njenega doma, ki je poklicala na pomoč istega policista.

LinkedIn
Justine Damond je poklicala na pomoč, nato pa jo je ustrelil policistov, ki ga je poklicala na pomoč.

Zoper Noora že več pritožb

Noor je policist šele od leta 2015 in si je doslej nabral že nekaj pritožb občanov, ni pa znano zakaj. Skupaj z drugim partnerjem pa ga toži ženska, ki sta jo prisilno odpeljala v psihiatrično bolnišnico, ker sta menda stopila v njeno stanovanje brez dovoljenja. Harrity nosi uniformo šele nekaj več kot leto dni.

Ustreljena 40-letna Justine Damond je bila zaročena in je načrtovala poroko v avgustu. Delala je kot učiteljica joge, meditacije in zdravega življenja.