Varnost na internetu

Počitniške spletne prevare - Če je prelepo, da bi bilo res ...

žk
18. 7. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prevare pri oddajanju počitniških apartmajev prek spleta so zadnja leta pogost pojav. Kljub opozorilom in nasvetom tako policije kot različnih organizacij ljudje marsičemu naivno verjamejo.

Profimedia
11 prijav spletnih prevar dnevno prejmejo strokovnjaki pri SI-CERT.

Zgodba, ki jo danes objavljamo v rubriki Navadni občan, ni osamljena. Ljudje v želji, da bi uresničili svoje želje po sanjskem dopustu, ob prebiranju oglasov pogosto spregledamo vse opozorilne znake, ki kažejo na to, da gre za prevaro, in ne poceni sanjske počitnice. Lani smo tako mediji poročali o Nemcu, ki je oddajal apartma na Krku, ki v resnici ni obstajal, in si tako prigoljufal 45.000 evrov. V največjem slovenskem spletnem oglasniku so se pojavljale slike stanovanja iz Ljubljane, ki ga je po smešno nizki ceni oddajala italijanska državljanka, a je pobrala varščino in prvo najemnino, ključev stanovanja pa nikoli ni poslala. Poletna sezona pa je zopet razkrila prevare na obali.

SI-CERT SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, v okviru katerega poteka tudi projekt Varni na internetu.

Koristni nasveti

Tako strokovnjaki, ki sodelujejo pri projektu Varni na internetu, kot Zveza potrošnikov Slovenije in policija so izdali že več opozoril, katerih osnovno sporočilo je, da če je nekaj prelepo, da bi bilo res, običajno tudi je. Ob tem podajajo še nekaj napotkov ...

Če za najem uporabljate družbena omrežja, čim bolje preverite uporabnika: ali uporablja svoje pravo ime ali vzdevek, kdaj je bil profil ustvarjen (popolnoma novi profili so znak za alarm), v komentarjih pa preglejte, kakšne so reference ponudnika. Poleg tega se izogibajte plačilu neposredno na račun in še posebno prenosu gotovine, kot ga denimo omogoča Western Union. Če se le da, se izognite plačevanju akontacij, za katere vam ponudnik ne izda nikakršnega potrdila. Z iskalnikom Google lahko preverite tudi slike, ki vam jih je poslal ponudnik. Če iskalnik pokaže, da se slike pojavljajo pri več različnih oglasih, različnih ponudnikov, obstaja velika možnost, da imate opravka s prevarantom.

Ali lahko goljufa izsledimo prek e-pošte? Večina goljufov uporablja elektronske naslove, ki so jih registrirali pri enem od brezplačnih ponudnikov: gmail, hotmail, yahoo ... Podatki o resničnih osebah, ki upravljajo te račune, pa so praktično neizsledljivi.

Prevare tudi na specializiranih platformah

Zlorabe se dogajajo tudi pri najemu apartmajev prek specializiranih platform, kot je na primer vse bolj popularni Airbnb. Strokovnjaki projekta Varni na internetu svetujejo, da v tem primeru poslujete le s ponudniki, ki imajo dobro oceno, za komunikacijo uporabljajte izključno platformo Airbnb, in ne elektronske pošte, tudi vsa plačila izvedite prek platforme. Le tako ste zaščiteni v primeru zlorabe in imate vsaj nekaj možnosti, da ob prevari denar dobite nazaj. Če niste prepričani, ali imate pri poslovanju prek Airbnb opravka z resničnim ponudnikom ali prevarantom, lahko za pomoč prosite strokovnjake projekta Varni na internetu, in opravili bodo dodatne, naprednejše poizvedbe.