Obupana

Stiska v gorah: klicala je na pomoč ...

P.K.
18. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Precej bolj tragično bi se lahko končala nesreča Ljubljančanke na Rombonu, kjer je planinarila sama in brez telefona. Na srečo je njeno vpitje nekdo slišal.

GRZS
Reševanje mladenke je bilo zaradi krušljivega terena in noči kar zahtevno.

V gorah lahko s telefonom na pomoč pokličete tudi, če ni omrežja. Če pa mobilnika nimate s sabo, v stiki glasno kličite »na pomoč«.

Na Rombon, 2208 metrov visok vrh severno od Bovca, se je v soboto odpravila 24-letna Ljubljančanka. Ker se na izlet v hribe ni dobro pripravila, je imela velike težave.

Vodja bovških gorskih reševalcev Tine Cuder nam je opisal, kaj se ji je zgodilo. Pove, da se je ženska odpravila na Rombom, in to neprimerno opremljena, poleg tega s seboj ni imela mobilnega telefona. »Telefon moramo imeti s sabo, ko gremo v gore,« poudari Cuder, saj z njim lahko pokličemo pomoč, če se nam kaj zgodi.

Wikipedia
Vzpon na posoški Rombon se za Ljubljančanko ni dobro končal.

Slišal jo je

»O nesreči 24-letnice so nas, bovške gorske reševalce, obvestili v soboto ob 19.20. Izkazalo se je, da je mlado dekle padlo na precej težko dostopnem mestu in zaradi poškodb glave in kolena ni moglo nadaljevati poti,« razloži Cuder. Doda, da ker ni imela telefona, je na pomoč klicala z vzkliki. Njen glas je na srečo slišal neki planinec, ki je nemudoma ukrepal.

gore-ljudje.net
Tine Cuder, vodja gorskih reševalcev

Začela se je reševalna akcija, ki se je zaključila približno ob enih zjutraj. »Intervencija je bila kar zahtevna; poleg težkega terena smo imeli še temo. Posredovalo je 13 gorskih reševalcev, ki so dekle s pomočjo vrvne tehnike rešili iz stene,« intervencijo opiše Cuder. Poškodovanko so nato pospremili v dolino, kjer jo je čakalo reševalno vozilo.

Oprema in previdnost

»Glede na vse skupaj je bil razplet v tem primeru še dober. Nesreč, ki jim botruje slaba opremljenost, imamo sicer precej. Pohodniki so neprimerno obuti in oblečeni, včasih tudi brez telefona. O svoji turi se predhodno ne informirajo, kar lahko vodi v katastrofo,« poudarja naš sogovornik.

Letos so bovški gorski reševalci sicer posredovali že trinajstkrat. »Na srečo do zdaj smrtnih žrtev ni bilo. Pričakujem (saj smo šele v juliju), da bo letos naše reševalno poletje še pestro. Pozivam planince, naj gredo v hribe pripravljeni in 'oboroženi' s previdnostjo,« še izjavi Tine Cuder.