Dokumentarec

VIDEO: Putin: Snowden ni izdajalec, a kar je storil ni bilo prav

B.K.
2. 6. 2017, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ruski predsednik je v intervjuju za nov dokumentarni film Oliverja Stona komentiral dejanja ameriškega žvižgača Edwarda Snowdena, ki se pred ameriškimi oblastmi trenutno skriva v Rusiji.

Youtube (Showtime)
Stone in Putin sta se pogovarjala kar med vožnjo v avtomobilu. Vozil je ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškemu režiserju Oliverju Stonu dejal, da čeprav se strinja s tem, da je ameriška obveščevalna agencija NSA šla pri vohunjenju predaleč in da javno deljenje zaupnih informacij po njegovem mnenju ni izdaja, vseeno ne strinja z dejanji Edwarda Snowdena.

»Snowden ni izdajalec. Ni izdal interesov svoje države, niti ni informacij predal kateri drugi državi,« je dejal Putin medtem, ko je Stona vozil v svojem avtomobilu.

Za razliko od ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je Snowdena označil za »izdajalca in sramoto,« je ruski predsednik prepričan, dažvižgač ni storil nič takšnega, »kar bi bilo škodljivo za njegovo državo ali ljudi.«

Putinova izjava je le ena izmed mnogih, ki bodo uvrščene v prihajajoči Stonov dokumentarni film »Pogovori s Putinom.« Film bo luč sveta ugledal 12. junija.

Ruski predsednik je sicer dejal še, da čeprav osebno ne podpira žvižgačevih metod, verjame, da je imel Snowden pravico to storiti. »Mislim, da tega ne bi smel storiti. Če mu kaj ni bilo všeč, bi moral preprosto dati odpoved.«

»Vohunjenje za lastnimi zavezniki, če jih res imate za zaveznike in ne le za vazale, je preprosto nedostojno, saj spodkopava zaupanje,« je zloglasne metode NSA komentiral Putin.

Snowden je dobil azil v Rusiji leta 2013, ko je zaradi izdaje informacij pobegnil iz domačih Združenih držav Amerike, v latinsko Ameriko, kjer je že imel zagotovljen azil, pa ni mogel priti, ker so mu ameriške oblasti preklicale potni list.