podnebni sporazum

Zaradi Trumpa se EU obrača h Kitajski

B.K.
2. 6. 2017, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odločitev ameriškega predsednika, da ZDA odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma, odmeva po vsem svetu. Svetovni voditelji so razjarjeni, dejanje pa povezuje države, ki so si nekdaj bile v laseh.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel in kitajski premier Li Keqiang ob bilateralnem srečanju EU in Kitajske.

Svetovni voditelji so obsodili dejanje predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa, ki je včeraj uradno naznanil odstop od pariškega podnebnega sporazuma.

Združene države Amerike se tako pridružujejo še dvema svetovnima državama, ki nista del sporazuma. Prva je Sirija, v kateri že šest let divja državljanska vojna, druga pa Nikaragva, ki pariški sporazum zavrača iz nasprotnega razloga kot ZDA, ker naj ne bi naredil dovolj za zaščito svetovnega podnebja.

Trumpova odločitev povezuje evropske voditelje

Francoski predsednik, nemška kanclerka in italijanski premier, so v uradni izjavi že zatrdili, da pariški sporazum ne more biti in ne bo ponovno izpogajan. »Menimo, da je moment, ki je bil ustvarjen v Parizu decembra 2015 neustavljiv, prepričani smo, da pariški sporazum ne more biti ponovno izpogajan, saj predstavlja ključno orodje za naš planet, družbe in gospodarstva,« so v izjavi zapisali Emmanuel Macron, Angela Merkel in Paolo Gentiloni. »Pariški sporazum ostaja temeljni kamen pri sodelovanju med našimi državami, za učinkovito in pravočasno spopadanje s podnebnimi spremembami. /.../ [Sporazum predstavlja] bistvene ekonomske priložnosti za uspeh in rast.«

Macron je sicer javno nagovoril tudi ameriške znanstvenike in inženirje ter jih povabil, naj svoje delo nadaljujejo v Franciji. Na družabnem omrežju twitter pa je objavil tudi slogan »Naredimo svet spet velik,« ki parafrazira Trumpov predvolilni slogan »Naredimo Ameriko spet veliko.«

Nemška kanclerka trumpovo odločitev obžaluje. »Sedaj bomo, bolj kot kadarkoli, delovali v smeri globalnih politik, ki lahko rešijo naš planet,« je sporočila preko svojega predstavnika za odnose z javnostmi.

Med ostrejšimi je bil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je ameriško odločitev označil za »resno napako.« Poleg tega je pripomnil, da dvomi, da bo Trump lahko ZDA iz sporazuma povlekel pred naslednjimi predsedniškimi volitvami v ZDA.

»Vse prej kot presenečenje«

Prvi kitajski odzivi pa so prišli s strani državnih medijev in ne političnih voditeljev. Uradna tiskovna agencija Xinhua je zapisala, da Trumpovo odločitev »obžalujejo skoraj vsi,« a tudi, da je bila »vse prej kot presenečenje.« »Drugi večji igralci, vključno z Evropsko unijo, Kitajsko in Indijo, so že ponovno potrdili svojo pripravljenost k okrepitvi prizadevanj, dejanju ZDA navkljub.«

Reuters
Donald Trump

Sodelovanje EU in Kitajske

Ob današnjem bilateralnem vrhu Evropske unije in Ljudske republike Kitajske pa lahko pričakujemo tudi objavo skupne izjave glede okoljske politike, ki sta jo EU in Kitajska pripravljali kar sedem mesecev. V začetku je bil njen namen pritisniti na ZDA, da ostanejo del pariškega sporazuma, sedaj pa bo igrala vlogo obsodbe odstopa od sporazuma, piše porta Euractiv, ki je uspel pridobiti kopijo izjave.

V njej naj bi predstavniki EU in Kitajske izrazili »najvišjo politično zavezanost« k pariškemu sporazumu in pozvali »vse strani, da se ga držijo,« v zavezništvu, ki bo izoliralo ZDA.

V izjavi naj bi obljubili, da bosta EU in Kitajska sodelovali pri pripravi globalnih strategij za naslavljanje podnebnih sprememb, vključno s sodelovanjem pri pripravi zakonodaje in regulacije.

Izjava poziva k več proste trgovine, ki naj bi omogočila poln razvoj zelenega gospodarstva. Naslavlja prosti trg in podnebne spremembe – dve polji, kjer Trumpova administracija najbolj odstopa od globalnih norm. Gre torej za ostro, četudi diplomatsko korektno kritiko Trumpovih politik.