"Če bi vedel, kaj se dogaja"

Oče trpinčene Arine v bližini domnevnega morilca njegove hčerkice: Bilo je napeto

Gregor Gruber
29. 5. 2017, 14.55
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 08.27
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču je v primeru sojenja Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki naj bi bila kriva za smrt dveletne Arine, nastopila ena od težje pričakovanih prič – oče pokojne Arine Senad Kardašević.

G.G.
Senad Kardašević pravi, da je še vedno jezen. Pričakuje pa dolgotrajno zaporno kazen za "morilca njegove hčere".
“Mislim, da smo ga stisnili v kot. Pričakujem obsodbo. Verjamem v sodnico,” je po pričanju dejal Senad Kardašević.

Že ob vstopu v sodno dvorano je bilo jasno, da bo za 46-letnega Senada Kardašević iz Jesenic pričanje čustveno zahtevno. Njegove oči so uhajale proti obtoženemu Mirzanu Jakupiju, očimu pokojne Arine. Sodnica Milena Toruk je Kardaševića opomnila, naj raje gleda v njeno smer. “Ne bom dovolila, da se sprostite, kot pred preiskovalnim sodnikom,” ga je opozorila in Senad je, vedoč, da bo zaslišanje dolgo, zaprosil za kozarec vode.

"Če bi vedel, kaj se dogaja"

Kardašević je povedal, da je Arino, ki je živela z njegovo bivšo partnerico Sando Alibabić in Jakupijem, januarja videval še vsak teden (urejati so morali zadeve glede otrok), februarja dvakrat na teden, od marca pa redkeje. Sanda mu je večkrat rekla, da Arina spi ali da je z varuško. Še konec maja ni opazil, da bi bilo z njo kaj narobe, sredi junija pa se mu je zdela “shujšana”. Sanda mu je odvrnila, češ, kilogram gor ali dol, in Kardaševiću se zadeva ni zdela dramatična. “Če bi vedel, kaj se dogaja,” je na prostoru za priče dejal vedno bolj razburjeni Kardašević in pihnil “pfuuu” ter dodal “Oba bi bila že pokojna”.

Senadova pripoved se je bližala usodnim dnem ob koncu junija in v začetku julija in v sodni dvorani se je čutilo napetost. Sanda mu 27. junija, šest dni pred soboto 2. julija, ko so Arino odpeljali v ljubljanski klinični center, ni hotela dati Arine, saj da jo spet pazi varuška (ki pa je v resnici ni bilo).

Le dan prej so on, Jakupi in Alibabićeva, sedeli skupaj v lokalu na Jesenicah in pili kavo. "Nisem zaznal, da bi bilo kaj narobe," se je spominjal Kardašević in odločno zavrnil v zagovoru izrečene Jakupijeve besede, da ni pazil Arine in da je nima tako rad kot Jakupi. “Svetovna laž,” je dejal vedno bolj razrvani Kardašević, sicer dolgoletni voznik tovornjaka. “Nikoli ne bom pozabil Jakupijevih besed ‘Če bi bila S. (starejša Arinina sestra) kot Arina, bi lahko ostala pri nas.’ Čez štiri mesece pa je govoril, da je Arina otrok s posebnimi potrebami,” se je ob Jakupijevo dvoličnost obregnil Kardašević in razložil, da je bila Arina povsem normalna, prikupna deklica, ki se ni kar tako z glavo udarjala ob predmete. Do konca decembra 2015 je vse “štimalo”, je dejal Kardašević, ki je kot voznik tovornjaka dobro zaslužil, in pristavil: “Dokler ni spoznala tega monstruma”.

Ko popustijo živci ...

Na zadnji obravnavi je pričala tudi mati obtožene Sande Alibabić.

Nato se je Kardašević, ki je krepak možak, preveč “sprostil”, popustile so mu zavore. “Jebem ti majku,” je obračujojoč se proti vklenjenemu Jakupiju zavpil Kardašević, obtoženi pa je kar poskočil in mu vrnil v srbohrvaščini “Ja ti jebem majku”. Poskočili so tudi pravosodni policisti in ju zadržali na primerni razdalji. Sodnica je za pomiritev razgretih strasti odredila petnajstminutno pavzo. Kardašević si je pred vhodom v sodišče privoščil nikotinsko terapijo ter pravosodnim policistom in novinarjem razložil, da preprosto ni vzdržal. Pravosodni policisti so mu dali vedeti, da ga razumejo, a da je red red in da le opravljajo svoje delo.

STA
Soobtoženi Mirzan Jakupi je zanikal, da bi z Alibabićevo komuniciral prek svojih sorodnikov,

Glavno besedo je imel Jakupi

Kardašević je v nadaljevalnju spregovoril še nekaj besed o odnosu med Jakupijem in Alibabićevo. Kolikor je vedel, je imel glavno besedo Jakupi. “Tako je pri Albancih. Tam je žena tretja liga,” je navrgel biološki oče Arine in izjavo podkrepil z dvema dogodkoma. Prvi, ko so bili skupaj na centru za socialno delo, je Jakupi Alibabićevo nagnal iz pisarne. Drugi, pitbula Aresa je večinoma sprehajal Jakupi, prej, ko sta bila še skupaj, pa ga je večinoma Sanda.

Kardašević se po razhodu s Sando konec leta 2015 ni pretirano vtikal v zadeve med njegovo bivšo in Jakupijem. Po njegovih besedah je skrbel za otroke po najboljših močeh. Arininih poškodb ni zaznal, kar ga najbolj grize, po drugi strani pa mu je zadnja meseca Sanda onemogočala stik s hčerkico. “Zakaj me ni poklicala 14. maja, ko je Jakupi Arino poimenoval “stoka” (živina),” se je retorično vprašal Kardašević in se zdrznil ob misli, da je bila očitno Arina velikokrat sama, ko sta obtožena zapustila stanovanje. Po drugi strani pa, je razmišljal Kardašević, “če bi bil pitbul Ares (ki je bil zelo zaščitniški do otrok) zraven, ko se je to dogajalo, bi strgal to osebo.”

Kdo (bolj) laže? 

Spomnimo. Obtožnica Jakupija in Alibabićevo bremeni več kaznivih dejanj, med katerimi je tudi povzročitev hudih telesnih poškodb, zaradi katerih je julija lani umrla Arina. V zagovoru sta obtožena poskušala krivdo zvaliti na drugega, obdukcijsko poročilo in izpovedi zdravnikov pa kažejo, da je morala nesrečna deklica preživljati grozljivo mučenje.