22 let zapora

"Nečloveški" Roman je prežal na tuje popotnice

S.R.
17. 5. 2017, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Avstralsko vrhovno sodišče je ugrabitelja Romana Heinzeja obsodilo na 22 let zapora. Sodnica ga je pri tem označila za nečloveškega, primitivnega in s spolnostjo obsedenega zločinca, ki za mlade ženske še naprej predstavlja nevarnost.

Facebook
Heinze je po besedah sodnice povsem nepoboljšljiva oseba.

61-letni Roman Heinze bo moral odsedeti vsaj 17 let, preden bo lahko zaprosil za pogojni izpust, je odločila sodnica Trish Kelly, pri čemer je poudarila, da ne verjame v njegovo rehabilitacijo. »Tvoja dejanja so popolnoma izprijena. To ni vedenje civiliziranega človeka, temveč pobesnelega in primitivnega moškega brez kakršnega koli moralnega kompasa. Nevarna oseba si, zlasti za mlade ženske, ki si jih iskal prek spleta,« je dejala.

Heinze je bil obsojen za kazniva dejanja ugrabitve, spolnega in fizičnega napada ter ogrožanja življenja. Njegove štiri žrtve so bile vse popotnice iz tujine, s katerimi je stopil v stik prek spletnega portala za ponujanje prevozov. Svojo prvo žrtev je napadel septembra 2014, drugo je spolno nadlegoval tri mesece pozneje, februarja 2016 pa je na odročni plaži Coorong izvedel svoj najostudnejši napad.

Na vožnji iz mesta Adelaide v Melbourne sta se mu pridružili dve dekleti iz Nemčije in Brazilije. Odpeljal ju je na plažo, kjer sta postavili šotore, med popoldnevom pa je mlada Nemka v njegovem vozilu zaspala. Heinze je izrabil trenutek in z obljubo, da bo videla kenguruje, mladenko iz Brazilije odpeljal stran od vozila, tam pa ji je zavezal roke in noge, z nožem odstranil kopalke, jo pretepel ter spolno zlorabil. Med kričanjem se je zbudila tudi speča Nemka, ki je poskušala posredovati, vendar jo je Heinze potolkel s kladivom. Ko je poskušala pobegniti, je sedel v svoje terensko vozilo in jo povozil. Zločinski pohod se je končal šele, ko so se na kričanje odzvali bližnji ribiči.

Sodnica je poudarila, da je pošastni Heinze čez nemško turistko zapeljal »ne enkrat ali dvakrat, temveč večkrat,« in da pri tem ni pokazal nikakršne človečnosti, čeprav je močno krvavela. Obe žrtvi sta grozljivko kljub brutalnemu napadu preživeli.