Prijatelji tako, policisti drugače

Priča o strelcu Franku: "Če bi želel zadeti policista, bi ga"

gt
4. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Do zob oboroženim policistom sta vrata odprla prestrašena starša, ki sta Sinišo k vhodnim vratom poklicala iz gornjega nadstropja.

Gabrijel Toplak
Siniši Franku za vsa kazniva dejanja grozi do največ 20 let zapora.

Na mariborskem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 32-letnemu Siniši Franku iz Zgornjih Poljčan, ki je osumljen, da je julija lani z zračno pištolo, precej podobno pravemu strelnemu orožju, ustrelil proti policistu, potem ko je ta potrkal na domača vrata. Naboj je policista zgrešil in končal v bližnjem zidu, zato ga je policist s sodelavci pozneje obvladal s strokovnim prijemom.

Frank sodišču zatrjuje, da z drogo ni trgoval. Bil je v stiski, konopljo je uporabljal za svoje potrebe, v njej naj bi našel uteho, saj mu je boljšala razpoloženje.

Pred sodni senat, ki ga vodi sodnica Danila Dobčnik Šošterič, je stopil kriminalist Milan Roškar. Tistega dne je opravil ogled kraja kaznivega dejanja. »Naboja, ki je zadel steno sosednje dotrajane hiše, nismo našli. Bila pa je vidna še sveža sled oziroma poškodba ometa,« je pojasnil Roškar. Raški policist Robert Albreht je dejal, da so Franku ponudili možnost odvetnika, ne ve pa, zakaj ni prišel. »Bil sem ves čas v kuhinji kot zapisnikar. Slišal sem, da sta obdolženi in njegova mama rekla, da lahko začnemo brez odvetnika. To je razvidno tudi iz zapisnika, ki ga je podpisal Siniša Frank,« je razložil Albreht, medtem ko sta Siniša Frank in njegova mama ves čas njegovega pričanja zmajevala z glavo. Oglasil se je Frankov zagovornik Rok Keršič in sodišču predlagal soočenje policista z materjo. »To ni res. Zahtevali smo odvetnika, a so nam po tem, ko ga nismo uspeli priklicati, policisti zabrusili, da nimajo namena ves dan čakati. Papirje so mu vrinili v podpis, čeprav zaradi različnih substanc ni bil zmožen pisanja,« je v soočenju dejala njegova mama. Policist je vztrajal, da so delali po »črki zakona«.

Siniša je dober strelec

Incident se je zgodil malo pred 6. uro zjutraj, ko so policisti potrkali na vrata stanovanjske hiše z odredbo sodišča za hišno preiskavo.

Mladen Kotnik, prijatelj iz Loč, s katerim sta na njegovem domu večkrat kadila marihuano, se spominja: »Sva nekako kompenzirala. Za protiuslugo sem prinesel vez piva. Kadila sva dve do tri ure, potem sem odšel. Ni slab človek.« Ocenil ga je kot zelo dobrega strelca. »Z zračno pištolo sva streljala v leseno površino na balkonu. Če bi želel zadeti policista, bi ga,« je dejal in tik preden je zapustil mesto za priče sodišču še rekel: »Ne ga hudo kaznovati. Si ne zasluži.« Ob izhodu iz sodne dvorane je Franku segel v roko. Je pa obdolženi v dodatnem zagovoru še dejal, da se dogodka ne spomni, niti hišne preiskave, le policistov, ki so ga vklenili: »Dejanje globoko obžalujem, policija je postopke vodila v nasprotju z zakonom.« Sodišče bo na naslednji obravnavi zaslišalo še dva izvedenca psihiatrične stroke in policista, ki sta opravila ogled.