Smrt v ledeni Soči

FOTO: Pretreseni domačini! 18-letna Katja umrla na božič

pk
27. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot smo že poročali, je bila za gimnazijko Katjo vožnja iz Tolmina proti Novi Gorici poslednja; dekle je v ovinku zaneslo, nakar je z avtom pristala v reki Soči. Umrla je na kraju dogodka.

GENG
Pristojne službe vozilo mlade Tolminke vlečejo na površje.

GENG
Clio, v katerem se je vozila 18-letna Tolminka, je bil precej poškodovan.

Tolminci so ob novici, ki se je razširila po kraju na praznični dan, božič, obmolknili. Njihova sokrajanka, mladenka, pred katero je bilo še vse življenje, je doživela tragično prometno nesrečo, v kateri je izgubila življenje. Pretreseni domačini so ob novici zmajevali z glavo, češ, kako da je cesta med Tolminom in Novo Gorico zelo nevarna. »Koliko življenj se je že končalo na ovinkasti prometnici. Nekateri so pristali celo v reki. Na tej relaciji je treba biti zelo previden. Sploh ko je mokro ali poledenelo. Morda je bilo za nesrečo dekleta krivo prav to, da jo je zaneslo na spolzkem cestišču,« je dogodek komentiral domačin.

Avto je bil pod gladino

Na območju PU Nova Gorica je v letošnjem letu za posledicami prometnih nesreč umrlo 12 oseb, v celotnem letu 2015 pa 14 oseb.

Komaj 18-letna Katja Švab iz Tolmina je v soboto takoj po kosilu krenila na pot iz domačega kraja proti Novi Gorici. V bližini hidroelektrarne Doblar pa je tik pred 13. uro njen avtomobil, bel clio, v desnem nepreglednem ovinku zaradi prevelike hitrosti in neprilagojene vožnje na vlažnem vozišču zaneslo čez vozišče.

Vozilo je ob tem prebilo varovalno ograjo ter padlo v strugo reke Soče, kjer se je potopilo. Na kraj so prihiteli gasilci iz Nove Gorice pa tudi iz Kanala ob Soči, potapljači, policisti in reševalci, vendar Katji, ki je izpit za avtomobil naredila pred kratkim, niso mogli več pomagati.

GENG
Gasilci in potapljači se prebijajo do vozila, ki je plavalo v reki.

O dekletu in vzroku

Domačini povedo, da je dekle hodilo v 3. letnik gimnazije v Tolminu in da izhaja iz prijetne družine, v kateri so trije otroci; Katja je imela še mlajšo sestro in brata. »Ne morem si predstavljati, kakšen šok je to za njeno družino. Ubogo dekle, na kakšen pretresljiv način je umrlo. Smo v mislih z domačini,« svoje občutke strne domačin Igor.

Tolminci ugibajo, kaj vse je botrovalo tako tragičnemu razpletu njene vožnje; nekateri menijo, da je precenila svoje vozne sposobnosti pa tudi razmere na cesti. »Bila je mlada, neizkušena voznica. Verjetno je šla v ovinku malo prehitro, morda je bila cesta spolzka in se je zgodilo,« dogodek komentira še eden od njenih sokrajanov.

GENG
Srhljiv prizor avtomobila pod gladino smaragdne reke