Anis Amri

Poljskega voznika je ubil že pred napadom

G.G./STA
27. 12. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po prvih informacijah o rezultatih obdukcije umorjenega poljskega šoferja tovornjaka Lukasza Urbana se je razširila vest, da je poškodovani Poljak poskušal ustaviti zločinski namen 24-letnega Anisa Amrija. Izkazalo pa se je, da je bil Urban ubit že približno štiri ure pred napadom.

Italijanska policija
Anis Amri na milanski glavni železniški postaji.

Rezultati obdukcije so pokazali, da je Amri poljskega voznika tovornjaka v glavo ustrelil med 16. in 17. uro. To pomeni, da 37-letni Poljak ni mogel skušati preprečiti napada, kot so domnevali nekateri nemški mediji.

Preiskovalci še vedno poskušajo ugotoviti, kako je Amri, ki je izvedel napad s tovornjakom v Berlinu, v katerem je bilo pred dobrim tednom dni ubitih 12 ljudi, lahko odšel iz nemške prestolnice ter prispel do Francije in nato do Italije. Nemške oblasti preiskujejo tudi, ali je imel domnevni napadalec pomoč pred ali po napadu. S primerom se ukvarja več sto preiskovalcev.

Kako je zbežal iz Nemčije?

Profimedia
Preiskava se zdaj usmerja v to, kako je Anisu Amriju uspelo po napadu v ponedeljek zvečer pobegniti iz države oziroma ali je imel pomagače.

Milanska policija je danes objavila Amrijeve fotografije, ki so jih v petek okoli ene ure posnele nadzorne kamere na milanski glavni železniški postaji. Na njej je v črno oblečen 24-letni Tunizijec z nahrbtnikom, ki je bil fotografiran ob izhodu iz postaje.

Amrija so sicer v četrtek ujele že nadzorne kamere na postaji v francoskem Lyonu, od koder naj bi se prek Chamberyja odpravil v Italijo. Za kratek čas naj bi se ustavil v gorskem mestecu Bardonecchia v bližini Torina, kamor je kasneje tudi odšel. Iz Torina je z vlakom odpotoval v Milano, nato pa z avtobusom še v bližnji Sesto San Giovanni, kjer je bil v streljanju s policijo v petek tudi ubit.