Ključni računalniški podatki

Bodo na zaključku sojenja Radanu razkrite največje skrivnosti?

žk
14. 12. 2016, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nadaljuje se glavna obravnava zoper obdolženega zdravnika Ivana Radana. Kakor je znano, ga je obtožnica bremenila umorov iz morilske sle in še nekaterih drugih kaznivih dejanj.

STA
Dr. Radan trdi, da je želel s provokacijo opozoriti na nevzdržne razmere na nevrološki kliniki.
Kje se je skrival? 
Računalnik, ki naj bi bil za UKC tako pomemben, da jim ga kar pet mesecev ni uspelo izročiti, je ostal kriminalistom prikrit, nato pa se je nenadoma našel. 

Končno naj bi prišlo na dan, kateri podatki naj bi bili shranjeni v računalniku, ki so ga letos spomladi menda nenadoma našli in naj bi vseboval bistvene podatke za razjasnitev dogodkov na nevrološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra.

Skrivnostni računalnik

Tako je bilo namreč slišati na obravnavi maja letos, ko je tožilka predlagala zaseg tegaračunalnika, ki ga je sodišče le s težavo pridobilo iz UKC Ljubljana, čeprav je nekajkrat posredovalo z ukazom za zaseg. Dobro informirani vir, ki želi ostati anonimen, nam je razkril, da se podatki o posameznih bolnikih avtomatično izbrišejo v 48 urah. Kaj bi lahko torej izvedeli o tem, kaj se je z bolnikom Gjurom Debelecem dogajalo pred dvema letoma v tem času, če so bili podatki že takrat izbrisani? Zadevo naj bi razjasnilo pričanje strokovnjakov s področja računalništva.

Recepti in zdravila

Danes naj bi razjasnili tudi, ali je dr. Radan res neupravičeno predpisoval zdravila. Pacienti, ki naj bi jim jih dr. Radan predpisal, so na sodišču že pričali s tem, da svojim izbranim zdravnikom niso dovolili razkrivanja svojih podatkov o zdravstvenem stanju. Zato bo zanimivo, kako bo tožilstvo dokazovalo, da so bila zdravila dejansko predpisana neupravičeno (torej, da naj jih bolniki ne bi potrebovali), in še, da naj bi jih dr. Radan predpisoval zato, da bi se z njimi drogirali.

Priče ZZZS

Dr. Radan naj bi, kakor trdijo zaposleni na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), domnevno po nepotrebnem predpisal velike količine raznih zdravil. Ko naj bi dr. Radan to počel, na ZZZS niso opazili, da bi bilo karkoli narobe. Ko pa se je znašel na sodišču, obdolžen umorov, so nenadoma ugotovili, da naj bi se to dogajalo. Postavlja se upravičeno vprašanje, ali in kako ZZZS sploh nadzoruje, kdo od zdravnikov predpisuje nenormalne količine zdravil.