Kruto

Pri osmih letih prodana za nekaj drobiža

L.P.
14. 12. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Krute zgodbe, ki jih piše življenje, se dogajajo tudi znotraj naših meja. Mnogo takšnih je zbranih v najbolj brani slovenski knjigi.

osebni arhiv Milene Miklavčič
Milena Miklavčič po vsej Sloveniji predstavlja trenutno najbolj brano slovensko knjigo.

Že tretje leto zapored je knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače, avtorice Milene Miklavčič, najbolj brana slovenska knjiga. Da pa je knjiga že prišla v roke številnim domačim in tudi tujim bralcem, je bilo potrebnega veliko truda.

»Samo tisti, ki jim je uspelo svoje cilje doseči s trudom in odpovedovanji, bodo razumeli, koliko naporov in vztrajnosti sem potrebovala, da se je začelo knjigo Ogenj, rit in kače niso za igrače - sploh brati. In koliko potrpežljivosti sem morala imeti, medtem ko sem čakala, da se je o njej začelo govoriti,« nam je povedala avtorica knjige.

Kot pravi, je presrečna, ker danes že lahko reče, da je knjiga, ki je na področju človekove intime orala ledino, začela ''premikati bregove'' tudi v naših glavah. O knjigi se pogovarjajo vsi, tudi tisti, ki je še niso prebrali.

»Ni lepšega kot takrat, ko mi napišejo, da so knjigo, namesto običajnega cvetja in čokolade, kupili babici, mami, teti. Ali pa jo podarili bližnjim za božič, novo leto, dan žena,« pravi Miklavčičeva.

Milena trdi, da je knjiga pripomogla tudi k temu, da je ''duh ušel iz steklenice'' in da nas v prihodnje ne bo več toliko sram, če bo pogovor nanesel na intimne trenutke mam, babic in prababic. »Vedno več jih je, ki se že zavedajo, da jim moje zgodbe pomagajo, da bolje razumejo podedovane vzorce, ki jim grenijo življenje. Knjiga je na nek način obvezno čtivo tistih, ki zaradi družinskih travm obiskujejo psihoterapevte

Ko je pred leti začela zbirati resnične zgodbe, se ji ni niti sanjalo, da bo nekoč napisala knjigo. Kot pravi, je z njimi ''zdravila'' svoje lastne travme iz otroštva in mladih let. »Mamino ravnanje sem morala razumeti, da sem ji lahko začela odpuščati.«

Knjiga se mnogih bralcev zelo dotakne, ravno v teh dneh je Milena dobila pismo, ki jo je zelo pretreslo. Neka ženska ji je zaupala svojo kruto življenjsko zgodbo. Takole je zapisala:
Draga Milena! Ob vaši knjigi sem se začela spominjati svojega težkega otroštva. Moja mama se je rada zabavala, ne glede na to, da je imela kar pet otrok. Z nami je hodila po gostilnah. Pred možem, našim očetom, je dobro skrivala, da je bila težka alkoholičarka. Z izgovorom, da jo bolijo krčne žile, je vse dopoldneve preležala in si zdravila alkoholnega mačka. Moje otroštvo bi moralo biti nekaj najlepšega, a sem doživljala fizično in psihično nasilje ter zanemarjanje.
Leta 1948, ko sem bila stara 8 let, me je mama za nekaj dinarjev prodala znancu. To se je zgodilo v bližini gostilne pri Figovcu. Nič hudega slutečo me je odpeljal v neko sobo, kjer me je na silo razdevičil. Ko je končal, je poklical mamo, da je zvila krvavo rjuho in jo odnesla domov, kjer jo je skrila pred očetom. Pri štirinajstih letih me je vzela s seboj k okulistu. Rekla je, da zato, ker potrebujem nova očala. Bil je majhen možak, smrdel je po česnu in znoju. Mama me je porinila v ordinacijo, on pa je zaklenil vrata. Pozneje sem izvedela, da sem bila jaz plačilo zato, da ji je brezplačno naredil splav. Štirim mlajšim sestram je bilo prizaneseno, saj je mama za edino žrtev izbrala mene.
Ob branju vaše knjige sem začela razumeti, zakaj me ni marala. Z menoj je bila noseča z nekim drugim moškim, vendar se je morala poročiti s človekom, ki so ji ga izbrali domači. Lepo vas pozdravlja, Ljuba S.

Stojan, star približno 32 let, pa je napisal: Že nekaj časa obiskujem psihoterapevta. Moja mama je trdila, da je spolnost nekaj grdega in umazanega. Rekla mu je ''nečistovanje''. Ko sem se poročil, sem kmalu ugotovil, da se mi žena, ki si je želela nežnosti- gnusi. Mislil sem, da bom kar umrl, tako mi je bilo hudo. Psihoterapevt mi je svetoval, naj preberem vašo knjigo. Mamo zdaj laže razumem, četudi ji nikoli ne bom mogel odpustiti.

Miklavčičeva je prepotovala že skoraj da vso Slovenijo, svojo knjigo predstavila na več kot 400 srečanjih. Njena knjiga je po vseh knjižnicah izposojena za mesece vnaprej. Milena pa pravi: »Vsem, ki stojite v vrsti zanjo, polagam na srce: berite jo s srcem! Učite se iz zgodb, ki jih najdete v njej. S pomočjo knjige spoznavajte preteklost naših dedkov in babic! Posredno pa spoznavajte tudi sebe!«