Nesreča kolesarja

Brez alkohola bi verjetno zvozil

M.K.
30. 11. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kranjski policisti so včeraj pozno popoldan obravnavali domačina, ki je s kolesom vozil prehitro in pod vplivom alkohola.

Dolenjski List
Policisti so ponesrečenemu kolesarju namerili skoraj dva promila alkohola (fotografija je simbolična).

Kombinacija obojega je zelo verjetno prispevala k temu, da je pri taki vožnji padel in se telesno poškodoval. Pri skoraj dveh promilih alkohola (0,89 mg/l) kolikor je pri kolesarju pokazal rezultat alkoholiziranosti, je bila še dovoljena stopnja alkohola prekoračena približno štirikrat, kar pa v letošnjem letu pri alkoholiziranih povzročiteljih nesreč niti ni izjema, so sporočili s policijske uprave Kranj.

Zaskrbljujoča statistika

Vseh alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bilo letos na Gorenjskem že preko 140 (95). Največ – kar 30% – je bilo takih, ki so vozili pri stopnji alkohola med 1,51 in 2,0 promiloma. Delež kolesarjev, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometne nesreče je letos približno 10%, 80% pa so se v nesrečah pojavili alkoholizirani vozniki osebnih avtomobilov. Trije povzročitelji nesreč so imeli v organizmu ali izdihanem zraku več kot 3 promile alkohola. Alkoholizirani povzročitelji so nesreče največkrat povzročili v naseljih, razlog za nesreče pa je bil pretežno povezan z nepravilno stranjo oziroma smerjo njihove vožnje (51 primerov) in s hitrostjo (47 primerov). Približno 40% nesreč, kjer se je pri povzročitelju pojavil alkohol, so povzročili vozniki z več kot 20-letnimi vozniškimi izkušnjami, sledijo pa jim vozniki z od 2 – 5 let vozniških izkušenj s približno 15% deležem. V 40% nesreč, ki so se zgodile v povezavi z alkoholom, so bili udeleženci poškodovani, dva pa sta umrla. Največ nesreč, kjer so povzročitelji pod vplivom alkohola se zgodi ob koncu tedna.

Da do takih nevarnosti in tveganj ne bi prihajalo, lahko največ naredijo udeleženci sami. Vse oziroma edino kar morajo storiti je odločitev, da pod vplivom alkohola ne bodo vozili, čeprav take odločitve zanje (pre)večkrat sprejemajo policisti, ko jih v postopkih izločajo iz prometa. Takih postopkov je bilo letos že preko 800.