Umor direktorja kemijskega inštituta

Bodo Nemci Milka Noviča oprali krivde?

ss
22. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po dveh mesecih na ljubljanskem okrožnem sodišču v sredo pričakujejo Milka Noviča, obtoženega umora svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Bobo
Novič na obravnave prihaja v spremstvu pravosodnih policistov, saj je od dogodka v priporu.

Morda bo le znano, kaj je z izvedenskim mnenjem, ki so ga pripravljali v nemškem Münchnu.

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta.

Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija je za Noviča, predvsem glede najdbe strelskih delcev na njegovih rokah 24 ur po napadu na Janka Jamnika, namreč precej obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje izpodbijata, zato je sodnica želela slišali še izvedence iz tujine. Obdolženi, ki umor zanika, sicer trdi, da se je z delci »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča.

Obležal v mlaki lastne krvi

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona, kjer so uslužbenci Kemijskega inštituta imeli prednovoletno zabavo. Avto je še zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v klinični center, kjer je tri dni po dogodku izgubil bitko za življenje.

Za umor je predvidena kazen najmanj 15 (in največ 30) let zapora.

S posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je bilo pred vhodom v restavracijo takrat devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil, zaradi česar so Novičevi odvetniki prepričani, da je storilec uporabil dušilec zvoka oziroma da za umorom stojijo profesionalci.