Tradicionalno

Veselje in radost v očeh starostnikov

Gabrijel Toplak
22. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Krajevna organizacija Rdečega križa Brezje - Dogoše - Zrkovci je tamkajšnjim starejšim občanom pripravila večer z dobro hrano in glasbo.

Gabrijel Toplak
Nada Pivec, predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Brezje - Dogoše - Zrkovci.

»Kmalu bom stara 84 let in takšna srečanja, kot je današnje, mi predstavljajo veselje. Tukaj se pogovarjam s prijatelji in znanci, ki jih običajno ne srečam. Obujamo spomine,« je poudarila Marija Gril iz Zrkovc na tradicionalnem srečanju starejših občanov, ki ga je minuli petek pripravila Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK) Brezje - Dogoše - Zrkovci.

Prihajajo tudi mladi

Gabrijel Toplak
Dvainosemdesetletna Marija Šeško je kljub letom še vedno aktivna v krajevni organizaciji.

Precejšnjo veselje in radost je bilo mogoče razbrati v očeh prav vseh povabljenih, ki so ob koncu leta spet prišli v enega od tamkajšnjih gostinskih lokalov. »Že 50 let so takšna srečanja del naše krajevne organizacije, nanje so vabljeni vsi krajani, starejši od 75 let. To jih osrečuje, čeprav jih čez leto, tako kot bolne in družine s socialnimi težavami, obiskujemo na njihovih domovih ter obdarujemo. Tukaj jih še pogostimo, zabava jih ansambel z živo glasbo, zapoje jim pevski zbor Društva upokojencev Brezje - Dogoše - Zrkovci,« je pojasnila predsednica Nada Pivec in dodala, da imajo v svojih vrstah okrog 375 krvodajalcev. Hkrati jo veseli, da se jim iz leta v leto, tako v krajevni organizaciji kot pri krvodajalstvu, pridružuje vse več mladih. »Nekateri imajo manj kot 30 let, in to je še posebej spodbudno,« je poudarila Pivčeva, ki po štirih letih podpredsedniške funkcije zaključuje svoj drugi mandat na čelu te organizacije. Na vprašanje, ali je zadnji, odgovarja, da bo, če ne bodo našli naslednika, še »stisnila zobe« in se podala v nov mandat. Na srečanju so obdarili tudi najstarejša občana z njihovega območja, posameznika, ki sta najbližje minulemu petku praznovala rojstni dan, pa presenetili z manjšo pozornostjo.

Gabrijel Toplak
Na srečanju so starejše občane pogostili, zabaval jih je ansambel, prisluhnili so pevskemu zboru.

Območno združenje Maribor sestavljajo člani, ki so vključeni v krajevne in četrtne organizacije na območju mestne občine ter nekaterih sosednjih občin.

Spoštljiva dejanja

Dvainosemdesetletna domačinka Marija Šeško nedvomno velja za pravo starosto tamkajšnjih krvodajalcev in krajevne organizacije. Bila je dolgoletna podpredsednica in kasnejša predsednica krvodajalskega odbora ter krajevnega odbora Rdečega križa. »Že pred 70. letom prejšnjega stoletja sem začela s krvodajalstvom in v tem času 50-krat darovala kri,« je dejala Šeškova; krvodajalstvo je, četudi se več ne udeležuje teh akcij, del njenega življenja. Še vedno je aktivna v krajevni organizaciji. S pomembno vlogo v krvodajalski zgodovini se lahko pohvali Juraj Čavec, ki so mu kasnejše zdravstvene težave preprečile nadaljevanje tega plemenitega poslanstva. »Morda se bo kdo nasmehnil, ker sem kri daroval samo štirikrat, a sem od tega v treh primerih reševal življenja. Imam skupino A pozitivno in kri sem daroval na poziv,« je poudaril Čavec, ki je član Rdečega križa skoraj 40 let.

Humanitarno in prostovoljno

Območno združenje RK Maribor deluje na območju mestne občine ter občin Duplek, Hoče - Slivnica, Kungota, Lovrenc na Pohorju in Miklavž na Dravskem polju.

Petinosemdesetletna Danica Fornezzi iz Brezja je vdova in pravi, da se srečanj starejših udeležuje, ker se rada druži, posebej rada pa pleše. Tega dne je nadvse užival tudi skoraj 89-letni Novomeščan po rodu Roman Koračin, ki zdaj živi v Brezju in se lahko pohvali v krvodajalstvom. »Druženje je zame veselje. Ni me treba prepričevati, ali iti na takšna srečanja ali ne,« je povedal Koračin. Da je poslanstvo KORK zares plemenito, saj gre za spoštljiva dejanja, pa so poudarili tudi predsednik mestne četrti Oton Štrucl, predsednik društva upokojencev Ervin Kirbiš in predsednik sosednje KORK Draga Kobala Zlatko Razboršek.