Likvidacija Janka Jamnika

Bodo Noviča "rešili" Nemci?

ss
26. 9. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V sredo se bo po več mesecih premora nadaljevalo sojenje Milku Noviću, obtoženemu umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014.

Arhiv Svet24
Sojenje Noviću se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo v sredo ob 9. uri.

Kot je znano, na ljubljanskem okrožnem sodišču pričakujejo izvedensko mnenje glede strelskih delcev, najdenih pri obtoženemu Milku Noviču, ki ga bodo ali pa so ga morda že oblikovali nemški strokovnjaki iz Münchna.

Za umor iz brezobzirnega maščevanja je predvidena najmanj 15-letna zaporna kazen.

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s kemijskega inštituta. Eden od najmočnejših adutov tožilstva, da je na Jamnika streljal prav Nović, pa naj bi bili ujemajoči se GSR-delci, ki nastanejo ob streljanju; preiskovalci so jih našli na kraju zločina in pri obdolžencu. Obdolženi, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča, zanj obremenjujoče izvedeniško mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) pa je obrambi z nekaterimi pričami uspelo izpodbiti do te mere, da je sodišče poiskalo primeren inštitut v tujini, ki je primer pripravljen vzeti pod drobnogled.

So bili na delu profesionalci?

Umor se je zgodil 16. decembra 2014 na parkirišču restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču. Kritičnega večera so uslužbenci kemijskega inštituta v Via Boni imeli prednovoletno zabavo. Jamnik se je na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Iz posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je bilo pred vhodom v restavracijo takrat devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil, zaradi česar so Novičevi odvetniki prepričani, da je storilec uporabil dušilec zvoka oziroma da za umorom stojijo profesionalci, dobro usposobljeni in vnaprej organizirani, ki so morali svoji žrtvi slediti že od doma.