Napad z nožem

Islamska država se hvali z umorom 16-letnika v Nemčiji

G.G.
30. 10. 2016, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Teroristi Islamske države se radi pohvalijo z grozodejstvi, čeprav niso vsa njihova. Tokrat so prevzeli odgovornost za umor 16-letnega Victorja iz Hamburga.

Reuters
Napad se je zgodil na bregu reke Alster v Hamburgu.

Victor in njegova leto dni mlajša prijateljica sta se nedeljo 16 .oktobra odpravila na sprehod ob reki Alster. Okoli 22. ure sta se usedla na klop v bližini Kennedyevega mostu, ko ju je od zadaj kar naekrat napadel nek moški. Victorja je z nožem večkrat zabodel v hrbet, prestrašeno dekle pa je potisnil v reko. Ko se je najstnica skobacala iz reke, je napadalec že zbežal. Bil naj bi "južnjaškega" videza, star pa okoli 25 let.

Šele včeraj se je prek svoje "tiskovne agencije" Amaq javila Islamska država in prevzela odgovornost za napad. "Vojak Islamske države je ta mesec zabodel dve osebi v Hamburgu," se je glasilo njihovo sporočilo, ki še navaja, da gre za odgovor na napade koalicijskih sil v Iraku in Siriji, kjer Islamska država izgublja ozemlja.

Nemške oblasti se nočejo prenagliti. Napadalca še niso odkrili, poudarjajo pa, da primer intenzivno preiskujejo.

Nemški tabloidi vidijo podobnost z napadom 17-letnega begunca na vlaku pri Würzburgu julija letos. "Ponoreli" mlečnozobec je takrat s sekiro napadel potnike na vlaku, že pred tem pa je posnel video, na katerem napove boj proti "nevernikom". Izkazalo se je, da so skrajneži iz vrst IS begunca radikalizirali "na daljavo". Po drugi strani pa so islamski skrajneži prevzeli odgovornost tudi za dejanja, ki spadajo pod "vsakdanjo domačo črno kroniko".