S sodišča

Povohal roko, ki je dišala po deklici

Janja Ambrožič, Dolenjski list
30. 9. 2016, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pred dobrim letom je 55-letni Avstrijec Andreas Burkhart otipaval deklici v trgovskih centrih v Novem mestu in Kočevju. Znašel se je v priporu in decembra tudi na novomeškem sodišču.

Facebook
Oba dogodka sta se zgodila v nakupovalnem središču: prvič v Novem mestu in nato še v Kočevju (fotografija je simbolična).

Sojenje je zaradi vpletenosti otrok potekalo za zaprtimi vrati, zdaj pa je znana sodba: kriv je enega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Z novomeškega okrožnega sodišča so sporočili, da je bila obtožencu za eno očitano kaznivo dejanje izrečena kazen v višini treh let zapora, za drugo pa oprostilna sodba. Sodba še ni pravnomočna.

V trenutku, ko staršev ni bilo poleg, jo je z eno roko prijel za ramo, z drugo pa ji je segel pod hlačke. 

V nemilosti pri sojetnikih

V tako občutljivih primerih je javnost izključena ves čas sojenja, lahko pa se udeleži naroka za izrek kazenske sankcije, če ji uspe izvedeti, kdaj bo. V tem primeru je bila tam novinarka Slovenskih novic, ki je med drugim zapisala, da je imel Avstrijec na naroku eno roko v mavcu, saj naj bi se v zaporu zapletel v spor s sojetnikom, ki naj bi mu po nedolžnem igranju namiznega tenisa zlomil roko. Po pisanju omenjenega časnika je bil deležen tudi groženj, češ da bodo z njim na Dobu med prestajanjem kazni obračunali, saj pedofili niso zaželeni.

Spomnimo, zakaj je Burkhart, ki je predvsem na račun bele brade in izrazito modrih oči na prvi pogled podoben suhemu Božičku, v priporu pravzaprav že od lanskega avgusta.

Staršev ni bilo poleg

Dva dni pozneje je po nogi otipaval šestletno deklico v Kočevju. Avstrijčevo izprijeno ravnanje je opazil varnostnik in nemudoma poklical policijo. 

Lani poleti se je spravil na mladoletni deklici, pravzaprav še otroka. Prvič si je za žrtev izbral 10-letnico v novomeškem nakupovalnem središču, neuradno naj bi bila iz Nizozemske. V trenutku, ko staršev ni bilo poleg, jo je z eno roko prijel za ramo, z drugo pa ji je segel pod hlačke. Deklica ga je odrinila, začela je kričati in stekla k staršem, obtoženi je povohal roko ter se pognal iz trgovine, so poročale Slovenske novice. Starša sta zadevo prijavila policiji, njegovo sliko pa so na podlagi posnetkov varnostnih kamer razposlali po državi. Dva dni pozneje je po nogi otipaval šestletno deklico v Kočevju. Avstrijčevo izprijeno ravnanje je opazil varnostnik in nemudoma poklical policijo.

Tri leta zapora

Tožilstvo je za obe očitani kaznivi dejanji predlagalo enotno kazen šest let in pol zapora; novomeška okrožna sodnica Mojca Hode je odločila, da mu je krivda v prvem primeru dokazana, in ga obsodila na tri leta zapora, v drugem pa z gotovostjo tega ni bilo mogoče ugotoviti, zato ga je za dogajanje v Kočevju oprostila.