Smrt nad dolino Tamar

Anita umrla v prepadu

pk
29. 9. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tragična vest je včeraj dosegla javnost: 39-letnici, ki se je vzpenjala na goro nad Tamarjem, je zdrsnilo, pri čemer se je ubila. V Postojni so nad dogodkom močno pretreseni.

Facebook
Anita se je želela odpraviti na Kotovo sedlo po manj znani poti, pri tem pa je omahnila v globino in umrla.

Facebook
Anita je hribe oboževala.

V ponedeljek so policijo obvestili, da pogrešajo 39-letno žensko, ki se je v nedeljo pripeljala v dolino Tamar, od koder naj bi krenila v bližnje gore. Avtomobil na parkirišču pa je tam parkiran sameval še dan kasneje. Stekla je iskalna akcija. Takoj so bili aktivirani gorski reševalci, ki so bili postavljeni pred velik izziv – določiti lokacijo iskalne akcije, saj niso vedeli, kam točno se je ženska odpravila.

Kje iskati

Glede na to, kje je bilo parkirano njeno vozilo, so se odločili, da jo bodo iskali v gorah nad tem mestom. Reševalcem je na pomoč priskočil tudi helikopter. V ponedeljek pri iskanju niso imeli sreče; tega so morali prekiniti, ker se je bližala noč. V torek zjutraj pa so iskanje nadaljevali.

Delo jim je nekoliko olajšala informacija o možni izbiri ture Postojnčanke. Kot na spletni strani Gorske reševalne službe Rateče zapiše reševalec, ki je sodeloval v intervenciji, so se s kolegi najprej razdelili v pare, ki so nato v visokogorju znake morebitnega zdrsa planinke iskali na več območjih.

Padla v globino

Kmalu so zaznali stopinje, za katere so predvidevali, da bi jih za sabo lahko pustila pogrešana. To se je tudi kmalu potrdilo. Nekdo iz reševalne ekipe je namreč opazil truplo. Kot zapiše eden od reševalcev, se je ženska odpravila na Kotovo sedlo, in sicer po manj znani poti. Kot kaže, ji je pri tem zdrsnilo. Omahnila naj bi v vrtoglavo globino, kar je okoliščina, ki je že razkrivala razplet nesreče; pomagati ji niso več mogli.

Medtem so njeni bližnji, prijatelji in someščani po družbenih omrežjih zaskrbljeno delili sporočilo o tem, da jo pogrešajo. Upali so na najboljše, slutili pa, da se je morda zgodilo najhujše. Anita Čopkov, 39-letna Postojnčanka, je življenje izgubila tam, kjer je bila izjemno rada – v gorah.

Wikipedia
Tako se Kotova špica dviga nad Kotovim sedlom, kamor je želela priti Anita Čopkov. Žal se je njen vzpon končal tragično.

Šokirani nad vestjo

»Nora je bila na gore. Tam je bila zelo pogosto. Imel sem jo za izkušeno planinko, ki se je lotila tudi zahtevnejših tur; kdo bi si mislil, da se ji bo zgodilo kaj takega. Sožalje vsem svojcem,« na družbenem omrežju ob novici, da so Anito v gorah našli mrtvo, zapiše njen prijatelj.

»Veliko je hodila v planine. Svoje podvige je tudi fotografirala in fotografije delila na spletu. Kako tragično! Res sem pretresena,« tragedijo komentira Anitina sodelavka in dodaja, da se je bodo spominjali kot čudovite, marljive, razumevajoče in preproste ženske.