Konoplja v zidanici

Sosedje gojili trto, on pa travo

Janja Ambrožič, Dolenjski list
16. 9. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nenavaden vonj, ki se je širil od zidanice, je bil povod, da je marca lansko leto policija začela spremljati njenega lastnika Roberta Franka.

J. A.
Robert Franko, 43-letni avtomehanik, je krivdo priznal in se pokesal.

Zdaj se je zaradi svojih nečednih poslov znašel na novomeškem okrožnem sodišču. Po prijavi so namreč policisti Franka vzeli pod drobnogled in ugotovili, da so bila okna njegove zidanice na Tolstem Vrhu v šentjernejski občini zatemnjena, v notranjosti je bila prižgana luč, v hiši je ves čas nekaj brnelo, lastnik pa je pogosto prihajal, a se tam nikoli ni dosti zadrževal.

Med hišno preiskavo so v zidanici našli kar 208 sadik prepovedane konoplje, največje so bile visoke celo več kot meter, opremo za njeno gojenje, 70 zvitih džojntov, še dodatnih 52 džojntov pa so našli v njegovem stanovanju v Portorožu. Primorec, ki je nekaj časa celo živel na Tolstem Vrhu, je elektriko za oskrbo rastlin napeljal kar mimo števca in tako naj bi v enem letu porabil za 2100 evrov električne energije.

Priznal in se pokesal

Na predobravnalnem naroku je priznal krivdo za dve kaznivi dejanji – krajo elektrike ter neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. »Ne bom več tega počel in žal mi je, ker sem to naredil,« se je pokesal 43-letni Franko, po poklicu avtomehanik, ki je trenutno zaposlen v skladišču v Izoli.

Do zdaj še nikoli ni bil kaznovan, niti v drugem kazenskem postopku, po tem dogodku oziroma po tistem, ko so ga po dveh dneh izpustili iz pridržanja, pa si je uredil življenje in verjetno je bil tudi to eden od tistih razlogov, da se je skupaj s svojo zagovornico sporazumel s tožilstvom, da bo kazen lahko odslužil z družbenokoristnim delom.

»Za obe očitani kaznivi dejanji predlagam eno leto in šest mesecev zapora ter odvzem prepovedane droge in sredstev za njeno izdelovanje. Kazen naj se izvrši z družbenokoristnim delom v splošno korist,« je rekel novomeški tožilec Igor Vertuš.

Prek tisoč ur dela v javno korist

Sodnik novomeškega okrožnega sodišča Boštjan Kovič je predlogu tožilca sledil ter Robertu Franku na koncu dosodil leto in pol zapora, ki se ga nadomesti s 1090 urami dela v javno korist. »Kazen morate odslužiti v dveh letih od izvršljivosti, in to na način, da ne bodo motene vaše delovne in družinske obveznosti,« je dejal sodnik in še pojasnil, da bo njegovo delo nadzoroval center za socialno delo.