ZLORABA POLOŽAJA

Zaščiteni pokvarjeni policisti

Robert Marin
30. 8. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje nekdanji ljubljanski kriminalistki Maji Tanasić, obtoženi, da je neupravičeno špijonirala za svojimi policijskimi kolegi.

arhiv Svet24
Obtožena Maja Tanasić kazenski postopek vidi kot zaroto nekdanjih nadrejenih.

Obtožena je včeraj dopolnila svoj zagovor, v katerem je Borisa Praznika, nekdanjega kolega, ki je ob izbruhu afere vodil notranji postopek policije, obtožila krivega pričanja.

Praznik, inšpektor na Generalni policijski upravi, je v začetku julija pričal, da so po umoru poštne uslužbenke Anice Likovič v Kresnicah 21. junija 2011 začeli »intenzivno raziskovati zadeve« zaradi suma, da ima Tanasićeva stik z glavnim osumljencem, Blažem Ereizom. Po Praznikovih besedah je zato nastala »ena velika zmešnjava«.

Eden od domnevno pokvarjenih policistov, ki je po besedah Tanasićeve službeno orožje neupravičeno uporabil na neki družabni prireditvi na Turjaku in s tem zagrešil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, je bil včeraj vabljen za pričo, a je svoj izostanek opravičil.

Notranji postopek policije je nato pokazal, da je Tanasićeva nepooblaščeno obdelovala podatke 218 oseb, med njimi 34 policistov, ki so se ukvarjali z najzahtevnejšimi nalogami pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj. Na GPU so po končani notranji preiskavi zadevo predali specializiranemu oddelku tožilstva za pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Ti zdaj nekdanji ljubljanski kriminalistki očitajo 31 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov v letih 2010 in 2011, za kar ji grozi do pet let zapora.

V enem primeru naj bi Tanasićeva nepooblaščeno obdelovala osebne podatke svojega takratnega partnerja, ki se je rad sprehajal po robu zakona, v drugih pa 30 policijskih kolegov, informacije pa je po navedbah tožilstva posredovala tretjim osebam ter na ta način ogrozila njihovo delo in življenja oziroma delo policije na splošno.

Ovadbe obležale pod preprogo

Obtožena je včeraj v dopolnjenem zagovoru med drugim pojasnila, da je kazensko ovadila pet pokvarjenih policistov, ovadbe pa je Praznik »vse dal pod preprogo«. Eden od domnevno pokvarjenih policistov, ki je po besedah Tanasićeve službeno orožje neupravičeno uporabil na neki družabni prireditvi na Turjaku in s tem po njenem zagrešil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, je bil včeraj vabljen za pričo, a je svoj izostanek opravičil. Da bi bila tiho, pa so jo pozneje po lastnih besedah premestili na višje pozicionirano delovno mesto.

Tanasićeva sicer vztraja, da se zakoniti vpogledi v evidence ne razlikujejo od očitanih nezakonitih in da so bili njeni neposredno nadrejeni z vpogledi seznanjeni, saj jih je opravljala po njihovih navodilih. Po njenih besedah so krvnika Likovičeve, sicer prijatelja njenega takratnega partnerja, prijeli prav zaradi njenih informacij s terena, prav to pa naj bi bil razlog za zaroto njenih šefov, ki jih je po njenem zmotilo, da je neka nepoznana kriminalistka najbolj zaslužna za prijetje takrat najbolj iskane osebe v Sloveniji.

Kakorkoli, lov na resnico se bo nadaljeval 12. septembra, na vrsti pa so le še nekateri dokazni predlogi obrambe, medtem ko so bili tisti predlagani s strani tožilstva že izvedeni.