OPERACIJA

Gasilec, ki je dobil nov obraz

uk
30. 8. 2016, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Patrick Hardison je prvi človek na svetu, pri katerem so opravili celotno presaditev obraza. In kot kaže, je bila presaditev uspešna. Patrick lahko znova zaživi normalno življenje, poleg tega je po štirinajstih letih ponovno videl svoje otroke.

Facebook
Patrick Hardison je oče petih otrok, ki jih ni videl od leta 2001 pa do 2015.

Plastični zdravnik dr. Eduardo Rodriguez je 16. novembra lani na novinarski konferenci v New Yorku sporočil, da so zaključili presaditev obraza 42-letnemu gasilcu Patricku Hardisonu. Operacija je trajala kar 26 ur, v njej pa je sodelovalo več kot 100 zdravnikov, medicinskih sester in tehničnega osebja. Šlo je za enega najzahtevnejših posegov, ki velja tudi za prvo tovrstno operacijo na svetu in preboj v razvoju medicine.

Poškodba

71 operacij je moral prestati, preden so mu uspešno presadili obraz.

Patrick Hardison je dobil hude opekline po celotnem telesu, ko se je leta 2001 nanj podrla streha goreče stavbe. Izgubil je veke, ušesa, ustnice, večino nosu, lase in obrvi. Skoraj petnajst let po nesreči so se zdravniki odločili, da bodo Patricku presadili obraz Davida Rodebaugha (26), ki je umrl v prometni nesreči v Brooklynu.

Operacija naj bi stala več kot milijon dolarjev, pokrilo pa jo je pravzaprav ministrstvo za obrambo, ki je bolnišnici NYU dodelilo dva milijona dolarjev za raziskave na področju presaditve obraza. Patrick po presaditvi počasi okreva, njegov novi obraz pa počasi pridobiva človeško podobo.

Facebook
Patrick Hardison bi rad spoznal družino Davida Rodebaugha, od katerega je dobil obraz.

Po šestnajstih letih tako lahko ponovno kolikor toliko normalno zaživi. Od nesreče dalje je bil namreč praktično slep, saj so morali zdravniki zašiti skupaj njegove oči, da so jih zavarovali. »Po zelo dolgem času se počutim kot normalen človek,« je povedal gasilec. Predvsem je srečen, ker je po petnajstih letih spet videl svoje otroke, poleg tega lahko zdaj normalno je in diha. »Spet imam lase in dvakrat na teden grem v fitnes,« je povedal presrečni Patrick. »Zdaj me ne skrbi več, da bi ljudje strmeli vame ali da bi otroci jokali, ko me zagledajo. Srečen sem.«

72 operacij

Preden so mu presadili obraz, je moral nesrečni Patrick skozi 71 operacij. Poleg presaditve obraza je tudi prvi človek, ki so mu presadili delujoče veke in lasišče. Zdravniki so mu po presaditvi lahko odstranili cevke za dihanje in za prehranjevanje. Po obrazu nima nobenih brazgotin, in čeprav je videti podobno, kot je bil videti pred nesrečo, so nekatere poteze vendarle drugačne. Njegove oči so nekoliko manjše in njegov obraz je nekoliko bolj okrogel.