NA obalo naplavilo trupla

Morsko dno jih je pogoltnilo

uk
29. 8. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na britansko obalo je naplavilo trupla petih prijateljev. Kot kaže, so trije mladeniči poskušali rešiti svoja dva prijatelja, ki sta se znašla v hudih težavah, reševanje pa se je nesrečno končalo za vseh pet.

Facebook
Na plaži Camber Sands so trije mladeniči umrli med reševanjem svojih dveh prijateljev, ki sta ostala ujeta pod vodo.

Do nesreče s tragičnim izidom je pred dnevi prišlo na obali Camber Sands v Veliki Britaniji (Vzhodni Sussex), ki je pri Britancih zelo popularna. Čeprav še ni znano, kaj natanko se je zgodilo, pa so prve informacije vendarle pricurljale v javnost. Kot kaže, sta bila najprej v vodi Kenigan Nathan (19) in Inthushan Sriskantharasa (23).

Facebook
Med utopljenimi je bil tudi 22-letni nogometaš Nitharsan Ravi.

Po informacijah britanskih medijev sta oba ostala ujeta v pesku pod gladino morja. Eden od očividcev je dejal, da je mladeniča posrkalo vase, kot bi padla v živo blato. Ostali trije prijatelji so opazili, da sta v težavah, in so odplavali do njiju, da bi ju rešili. Trojico reševalcev pa je nato pograbila tako imenovana močna plima (rip tide). Močna plima začne odnašati plavalca proti odprtemu morju. In to se je zgodilo tudi Kobiju Nathanu (22), Nitharsanu Raviju (22) ter Kurushanthu Srithavarajahu (26), ki so poskušali rešiti prijatelja.

Močna plima

Niti najmočnejši plavalci se ne morejo kosati s plimo in na žalost je trojica naredila napako, ki bi jo najverjetneje naredilo večina nepoznavalcev. Borili so se s plimo in poskušali zaplavati naravnost proti obali, pri tem jim je zmanjkalo moči in na žalost so se utopili. V primeru tako imenovane močne plime mora namreč ujeti plavati vzdolž obale, četudi ga plima potiska vstran, dokler ne pride zunaj njenega obsega, in šele nato lahko zaplava proti obali. Fantje tega seveda niso vedeli, na obali pa ni bilo reševalcev, ki bi jim lahko pomagali. Pri dveh utopljencih so sprva reševalci sicer še zaznali pulz, a je bilo kljub temu za peterico prepozno.

Kako uiti močnemu plimovanju? 
Pri močnem plimovanju gre za posamezne pasove (navadno niso širši od 30 metrov). Plavalca v takšnih primerih navadno zagrabi panika, a močna plima plavalca skoraj gotovo ne bo potegnila pod gladino, temveč ga bo »le« potiskala proti odprtemu morju. Najbolje je, da plavalec začne plavati vzporedno z obalo, dokler ne pride izven območja močne plime.

Niso bili edini

Močna plima ob obali Camber Sands je letos že vzela tudi življenje 19-letnega Gustava Silva Da Cruza, ki je umrl v juliju, še dve osebi pa so morali reševati. Zaradi smrti petih mladeničev so zdaj plažo zaprli in mnogi se sprašujejo, zakaj tega niso storili že prej. Predvsem pa moti dejstvo, da navkljub mnogo nesrečam na plaži, ki jo dnevno obišče okoli 25 tisoč ljudi, ni nobenega reševalca. Na prizorišču je bil tudi 50-letni Kevin Crooks, ki je opazoval, kako so oživljali enega od utopljencev. »To, da se je zgodila ena tragedija, je že dovolj hudo, da pa je moralo že mesec kasneje umreti še pet ljudi … nekdo bo moral ukrepati,« je povedal Kevin, ki živi ob obali.

Pet smrtonosnih dni

V zadnjih osmih dneh je bilo na britanskih plažah več smrtnih žrtev. Devetnajstega avgusta sta se ponesrečila oče Rudy Bruynius (33) in hči Mckayla (2), ko ju je večji val odvlekel na odprto morje, le dan kasneje pa je umrl 67-letni David Baker. Dvajsetega avgusta je umrl tudi petdesetletni moški na plaži Sandbanks. Isti dan sta se na plaži Aberdeen utopila 37-letna Julie Walker in njen sin Lucas (6). Na isti dan se je utopila tudi 31-letna Joy Godfray ob plaži Green Island. Slednja je bila v vodi med nevihto.

Lepo vreme

V primeru petih mladeničev je morda najhujše dejstvo, da je bilo morje povsem mirno, vreme pa lepo. Se pravi, nič ni nakazovalo, da bi lahko prišlo do takšne tragedije. Prav tako ni bilo na plaži nobenih obvestil, da obstaja kakršnakoli nevarnost za kopalce. Poleg tega velja plaža Camber Sands za eno najbolj varnih v Veliki Britaniji, tako da nesrečni mladeniči verjetno niti pomislili niso, da so v kakšni nevarnosti, dokler ni bilo prepozno. Prav zaradi tega zdaj mnogi znova zahtevajo reševalce na britanskih plažah, ki bi poznali razmere in bi bili opremljeni, da se s temi razmerami lahko soočijo.

Lokalni svetnik Paul Osborne 
"Problem je, ko gredo v vodo tudi ljudje, ki ne znajo plavati ali precenjujejo svoje moči, in potem pride do katastrofe." 

Na tragedijo se je odzval tudi lokalni svetnik Paul Osborne, ki je dejal, da si seveda želijo turistov. »Problem je, ko gredo v vodo tudi ljudje, ki ne znajo plavati ali precenjujejo svoje moči, in potem pride do katastrofe.« A je očitno kar malce pozabil, da je v zadnjem tednu umrlo že 12 ljudi, med njimi pa so bili tudi izkušeni plavalci.