Iz bede v bedo

Smrt vzela drugega otroka

zf
11. 7. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Truplo 12-letnega Zlatka Osmanija je jezero Šumarice naplavilo minuli četrtek, zunaj varovanega območja kopališke službe.

arhiv svet 24
Zlatko (na fotografiji desno) je veljal za srečnega otroka, kljub bedi, ki spremlja družino že leta.

Šele obdukcija, ki jo je odredilo tožilstvo v Kragujevcu, bo potrdila vzrok in čas smrti Zlatka Osmanija, katerega truplo so našli minuli četrtek okoli poldneva, ko se je pojavilo na površini jezera v Šumaricah, so sporočili s policijske postaje v Kragujevcu. Do zaključka obdukcije trenutno vse izhaja iz ugibanj. Nesrečni Zlatko naj bi se utopil v sredo zvečer, potem ko je kopališka varnostna služba končala delo na znanem kragujevškem kopališču.

Živeli so v kartonskem naselju

Do zdaj je znanih le nekaj dejstev. Zlatko se je v jezeru kopal brez spremstva staršev, neupoštevajoč opozorila reševalcev, da lahko plava le v ograjenem prostoru z bojami, ki je namenjeno kopalcem. Dvanajstletni deček iz socialno izjemno ogrožene družine je skoraj vsak dan sam prehodil več kot deset kilometrov od Čegarske ulice v vasi Bresnica, kjer je živel, pa do jezera v Šumaricah.

arhiv svet 24
Bližnji sosed Mirsad Anđelković pove, da je pravi dom otrokom ulica, kjer si z beračenjem služijo denar za hrano.

»Zlatkova starša, oče Toma Nikolić in mama Farija Osmani, nista zaposlena. Denar si služijo na ulici, z beračenjem. Posledično so otroci večino časa na ulici, kjer se igrajo, prosijo za denar, v glavnem životarijo,« je povedal bližnji sosed nesrečne družine, Mirsad Anđelković. Ob prihodu novinarjev je bil v hiši, kjer je živel Zlatko, tudi njegov stric, ki je novinarjem na kratko dejal, da sta Zlatkova starša odšla urejat pogrebne obveznosti, in da ne želi podati izjave.

Izgubili že drugega otroka

Sosed Mirsad je v kratkem pogovoru medijem še povedal, da Zlatkova smrt na žalost ni prva tragedija, ki je doletela družino.

»Eden izmed otrok jim je umrl le nekaj mesecev po porodu. Zdaj je utonil sladki Zlatko. Tako je ostalo šest otrok. Več kot tri leta so živeli v kartonskem naselju pod mostom avtocestnega priključka za Kragujevac. Šele pred kratkim so dobili občinsko stanovanje, v tej leseni hiši. Kaj naj rečem, beda in smrt jih spremljata, kamorkoli se odpravijo,« z grenkobo dodaja Mirsad.