Policija svetuje

Kako preprečiti krajo na plaži

M.K.
8. 7. 2016, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med poletnimi počitnicami na obali policija med drugim beleži tudi velik porast tatvin. Na plažah so pogosti primeri kraje mobilnih telefonov, denarnic in listnic z osebnimi dokumenti, bančnih in kreditnih kartic in seveda gotovine. Istrska policija je zato objavila nekaj nasvetov, ki naj vam pomagajo preprečiti kraje na plažah.

Profimedia
Preživite dopustovanje na plaži brez neprijetnih presenečenj.

Policija opozarja državljane in turiste, naj bodo predvsem pozorni in naj pazijo na svoje stvari. Na plažo nikar ne nosite večjih zneskov denarja, nakita večje vrednosti in drugih dragocenih predmetov.

1. Če se na plažo pripeljete s svojim vozilom, zaprite vsa okna in zaklenite vrata avtomobila, v notranjosti pa na vidnih mestih ne puščajte nobenih predmetov večje vrednosti.

2. Če se na plažo pripeljete s kolesom, ga priklenite s primerno ključavnico na nepremične objekte (drevesa, ograje itd.)

3. Na plažo prinašajte samo stvari in predmete, ki jih res potrebujete, in le toliko gotovine, kot jo boste res potrebovali.

4. Osebne dokumente in denar hranite skupaj, če pa imate pri sebi bančno kartico, jo hranite ločeno od zapisa številke PIN.

5. Pred drugimi osebami ne kažite po nepotrebnem denarja in drugih predmetov večje vrednosti.

6. Ključe z obeski, na katerih so napisna imena in številke apartmajev, sob in avtomobila shranite na skrito mesto.

7. Pazite na svoje stvari in predmete, ki ste jih vzeli na plažo in jih imejte vedno na očeh, ali pa se dogovorite z drugimi osebami, ki jim lahko zaupate, da naj popazijo nanje.

8. Bodite pozorni in izogibajte se vsiljivih oseb, ki vam ponujajo pomoč, niso vsi dobronamerni.

V primeru, da vas okradejo, preiščite bližnjo okolico, morda boste tam blizu našli svojo denarnico ali listnico – shranite jo v vrečko in predajte policiji (morda bodo odkrili uporabne sledi), o samem dogodku pa čimprej in brez oklevanja obvestite policijo na številko 192, svetujejo na istrski policijski upravi.