Skrivnostno

Planincem sapo vzela spalna vreča človeških kosti in lanskoletni izvod časopisa

R.T.
5. 5. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Primer človeškega trupla, v torek okoli 19. ure najdenega v spalni vreči, ostaja nerazrešen.

Moški je kampiral na območju, ugotavljajo preiskovalci (fotografija je simbolična).

Včeraj popoldne so strokovnjaki z Univerzitetnega kliničnega centra v Splitu, kamor so ostanki romali po začetku policijske preiskave, ugotovili, da gre za truplo moškega, do sedaj pa na njem še niso odkrili sledov nasilja. Kar najverjetneje pomeni, da je moški umrl naravne smrti.

Seveda so se takoj po odkritju ostankov pojavile teorije, da gre za umor in da je nekdo truplo prenesel ob vznožje Biokova na območju naselja Gornja Brela v Splitsko-dalmatinski županiji. Dosedanja dognanja obdukcije so večino teh teorij ovrgla.

Po besedah preiskovalcev je najdeno truplo v izredno slabem stanju, a da vseeno ne sumijo, da je moški umrl nasilne smrti. 

Kdo bi ga nesel tako daleč?

Da ni šlo za nasilno smrt, bi bilo mogoče soditi tudi po samem kraju, kjer so planinci odkrili ostanke.

Kot so povedali Makarski izpostavi hrvaške gorske reševalne službe, je bilo truplo najdeno na razgibanem terenu, od glavne ceste oddaljenem približno 25 minut. Do kraja ni mogoče priti z avtomobilom, zato je le malo verjetno, da bi nekdo truplo v spalni vreči nesel tako daleč. Preiskovalci so v neposredni bližini našli še dežnik, steklenico z vodo, nahrbtnik in uničen šotor. Zato domnevajo, da moški tam kampiral. Na telesu ni bilo dokumentov, le izvod »Slobodne Dalmacije« z datumom 6. junija 2015.

Ni bil pogrešan

Po besedah preiskovalcev je najdeno truplo v izredno slabem stanju, a da vseeno ne sumijo, da je moški umrl nasilne smrti. Njihova glavna naloga je tako, da odkrijejo identiteto moškega. Najboljša sled je izvod prej omenjenega lokalnega dnevnika, katerega bi, kot domnevajo preiskovalci, najverjetneje bral domačin in ne kakšen Čeh ali Poljak. Zaenkrat še ni znano, kako dolgo je truplo počivalo na pobočju. Velja pa omeniti, da na območju Makarske, Gornje Brele ali katerega drugega okoliškega kraja lansko leto junija ni bi bilo prijave pogrešane osebe.