Zvezdniki sodnih dvoran

O umorih, »dilanju« in tajkunskih razprodajah

ss
3. 5. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po prvomajskih praznikih se na ljubljansko okrožno sodišče vrača običajen tempo dela, s tem pa tudi nekatera najbolj zveneča imena, ki so v zadnjih letih polnila strani kronike.

Svet 24
Brata Đogić sta si ime ustvarila na sodišču.

Že danes se bo na nadaljevalo ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, kjer tožilstvo obdolžencem z Draganom Tošićem na čelu očita vpletenost v mednarodno kriminalno združbo, ki je iz Južne Amerike v Evropo tihotapila kokain.

Na Tavčarjevi danes pričakujejo tudi brata Elvirja in Elvisa Đogića, ki sta obtožena umora Matica Brajića. Krvavi obračun se je zgodil 3. maja 2014 okoli 23. ure v Šipca baru na Logu pri Brezovici, ko so si fantje dvakrat skočili v lase zaradi nekega dekleta. V prvem prepiru je krajšo potegnil takrat 19-letni Elvir Đogić, ki mu je Brajić prisolil klofuto, da je padel po tleh, na tleh pa je v glavo dobil še nekaj močnih udarcev z nogo, v drugem prepiru pa je bil smrtno ranjen Brajić. Na ponovljenem sojenju se sodišče ukvarja predvsem z vprašanjem, ali je Elvir Đogić ob udarcih v glavo utrpel pretres možganov oziroma ali je bil ob storitvi očitanega mu kaznivega dejanja sploh prišteven.

Zadeva Istrabenz

Mediaspeed
V četrtek se bo nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju.

V četrtek se bo nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju, predvidoma s ponovnim zaslišanjem dveh prič, ki bosta pojasnjevali ozadje prodaje delnic Istrabenza. Na sodišče sta namreč znova vabljena nekdanji član uprave Istrabenza Srečko Kenda, ki naj bi s Pivovarno Laško stopil v stik glede nakupa delnic Istrabenza, in Robert Šega, ki je bil v času menedžerskega prevzemanja svetovalec Pivovarne Laško in Pivovarne Union. Ta je na sodišču enkrat že zanikal, da bi nekdanjemu predsedniku uprave Bošku Šrotu priporočil prodajo svežnja delnic.

Likvidacija direktorja Kemijskega inštituta

Po mesecu in pol se v sredo nadaljuje sojenje za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, obtožb se brani Milko Novič. Sojenje sicer poteka dokaj redno, vzrok tokratni daljši prekinitvi pa gre pripisati iskanju tujega balističnega izvedenca, ki bi pripravil novo mnenje o strelskih delcih, najdenih pri obtoženem. Sedanja mnenja si namreč precej nasprotujejo.

Ključno pričo našli v kliničnem centru

Več kot šest let je že minilo od nasilne smrti Mustafe Rastoderja (19. januarja 2009) v njegovem lastnem kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Šiški v Ljubljani. Obdolžencu, danes 31-letnemu Radenku Đurđeviću, pa sodijo že tretjič. Na zadnjem naroku konec marca je sodišče angažiralo novega izvedenca, ki je ponovno vzel pod drobnogled nekatere biološke sledi, najdene na kraju zločina, saj je metodologija od leta 2009, ko je bila prvič opravljena analiza, do danes precej napredovala. Senat predsedujočega Martina Jančarja pa mora po nareku vrhovnih sodnikov ponovno neposredno zaslišati tudi Johna Banovića, pričo, ki so jo v hram pravice že večkrat vabili zaman, preglavice z njegovimi prihodi na sodišče pa so bile že v prejšnjih postopkih. Banović naj bi sicer Rastoderja med zadnjimi videl živega, policisti pa so mu vabilo na zadnjo obravnavo vendarle uspeli vročiti – našli so ga v kliničnem centru, kjer menda okreva po možganski kapi. Lov za resnico se bo nadaljeval v četrtek.