Črna kronika

Črni panter iz Cerknice priznal goljufijo

Robert Marin
10. 2. 2016, 06.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kako je nekdanji perspektivni dirkač zašel na kriva pota in našo bralko Bernardo pri nakupu avtomobila ogoljufal za več kot 20 tisoč evrov, za kar je bil včeraj obsojen na leto zapora oziroma zaradi nekaterih starih grehov enotno kazen dve leti in pet mesecev zapora.

Avtomanija
Med sojenjem se je nekdanji dirkač Andraž Hribar najprej branil, da je zabredel v dolgove in da ga je neki sivi lik izsiljeval, včeraj pa je nenadoma sklenil očitke po obtožbi priznati.

Avtomanija
Leta 2007 so v napovedniku velikega intervjuja za Hribarja v reviji Avtomanija zapisali, da takrat 26-letni mladenič v avtomobilizem uvaja nov pojem, in sicer »zabavo s stilom«.

Naša bralka Bernarda iz okolice Logatca se je februarja 2013 odločila za nakup novega osebnega avtomobila. Ker avti niso ravno njeno področje, se je med drugimi obrnila po nasvet k Andražu Hribarju, znancu iz Cerknice, ki ga pozna že približno 15 let in s katerim je v preteklosti tudi že poslovno sodelovala.

Bernarda je bila nekoč zaposlena v Industriji usnja Vrhnika, kjer je med drugim šivala tudi avtomobilske sedeže, včasih tudi za Hribarja, ki se je kot samostojni podjetnik takrat ukvarjal s preprodajo avtomobilov. Delu slovenske javnosti bo sicer Andraž Hribar znan kot nekdanji perspektivni voznik relija, ki je dirkal pod psevdonimom Črni panter. Leta 2007 so v napovedniku velikega intervjuja zanj v reviji Avtomanija zapisali, da takrat 26-letni mladenič v avtomobilizem uvaja nov pojem, in sicer »zabavo s stilom« ...

Goljufija s stilom

»Pri nakupu avtomobila mi je takoj ponudil pomoč, med pogovori pa nekako prepričal, da sem se odločila za nakup vozila znamke BMW X5 3. 0d letnik 2010, s prevoženimi 73 tisoč kilometri, ki je bil za tedanje razmere precej ugoden kljub vrednosti 26 tisoč evrov. Vozilo naj bi bilo uvoženo iz Belgije, Hribar pa me je prepričeval, da jih ima možnost uvažati precej ceneje. Za nakup sem se dejansko odločila zaradi zaupanja vanj,« pojasnjuje Bernarda. Po njenih besedah je nato Hribar zahteval plačilo are v višini 16.400 evrov, avto pa naj bi dobila 3. marca. Dan pred pred tem mu je izročila še 3 tisoč evrov are, skupno torej 19.400 evrov, ne avta ne denarja pa do danes ni videla. Po poteku roka je Hribarja večkrat klicala, on pa se je še naprej izgovarjal in ji obljubljal gradove v oblakih. Julija sta pri notarju overila zapis, v katerem je Hribar pristal na vračilo celotne kupnine, a se dogovora spet ni držal.

Grozil, da bo vse pobil

»Po tem je Hribarja večkrat brez uspeha klical tudi moj partner Jernej, ki je ugotovil, da naj bi bil na prestajanju zaporne kazni. Nekega dne pa je Hribar z neke stacionarne številke poklical Jerneja in mu rekel, naj nehava pritiskati nanj v zvezi z denarjem, ob tem pa zagrozil, da bo v nasprotnem primeru vse pobil. Takrat je tudi dejal, da bo v nekaj dneh prišel iz zapora in poklical. Nazadnje sva se videla oktobra 2013, ko mi je spet obljubil, da mi bo denar vrnil, pa tega ni storil,« še pravi Bernarda. Opisana prigoda jo je psihično povsem zlomila, 48-letnica je šele več kot leto dni po tem, ko sta se s Hribarjem nazadnje videla, zbrala moč in pogum ter podala kazensko ovadbo.

Svet24
Oškodovanko Bernardo je sodišče s premoženjsko pravnim zahtevkom v višini 20.400 evrov napotilo na pot pravde.

Specialni povratnik presenetil s priznanjem krivde

Pred ljubljanskim okrajnim sodiščem je nato stekel kazenski postopek zaradi goljufije na račun Bernarde, med katerim se je Hribar najprej branil, da je zabredel v dolgove in da ga je neki sivi lik izsiljeval, včeraj pa je nenadoma sklenil očitke po obtožbi priznati, za kar mu je sodišče prisodilo eno leto zapora, nato pa zaradi nekaterih starih grehov naložilo enotno kazen dve leti in pet mesecev zapora, poravnati pa bo moral tudi stroške sojenja. Kazen se bo sicer izvršila tako, da bo Hribar med tednom bival doma in delal ter kopičil kapital za povračilo dolgov, med vikendi pa bo za rešetkami.

Med tednom bo delal, za vikend »sedel«

Sodišče mu je pri odmeri kazni štelo v dobro, da si je pred kratkim našel zaposlitev in da mora plačevati alimente za mladoletnega otroka, čeprav jih po naših informacijah ne, kot oteževalno pa njegovo pestro kriminalno preteklost, saj gre za specialnega povratnika s področja premoženjskih deliktov in goljufij. Oškodovanko je sodišče s premoženjsko pravnim zahtevkom v višini 20.400 evrov napotilo na pot pravde. »Svojo pravico bom iskala še naprej na pravdah, za svoj denar se bom borila toliko časa, da ga dobim nazaj, z obrestmi vred,« je razplet komentirala Bernarda.

Svet24
Kazen se bo sicer izvršila tako, da bo Hribar med tednom bival doma in delal ter kopičil kapital za povračilo dolgov, med vikendi pa bo za rešetkami.