Črna kronika

Umor direktorja kemijskega inštituta: hrvaški balistik ne verjame slovenskemu kolegu

Robert Marin
28. 1. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora.

STA
Najmanj 15 let zapora grozi Milku Noviču, za katerega tožilstvo meni, da je moril, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta.
Umor, 116. člen, 4. odstavek 
Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

Na predlog obrambe je sodišče zaslišalo Vojina Maštruka, balistika iz Hrvaške, ki je podvomil o ugotovitvah Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) oziroma izvedenca Franca Sabliča, ki je o zadevi izdelal uradno sodno mnenje.

Spomnimo. Eden od najmočnejših adutov tožilstva, da je na Jamnika streljal prav Novič, naj bi bili GSR-delci, ki nastanejo pri streljanju, najdeni na kraju zločina in pri obdolžencu. Preiskovalci so jih našli na Novičevem plašču, rokah in laseh. Obdolženi, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi okužil, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča, na roke pa so se mu oprijeli zaradi redne uporabe vlažilnih krem. Da Novičevi zgodbi o tem, kako so se na njem znašli GSR-delci, ni mogoče verjeti, je nedavno pričal izvedenec balistične stroke Franc Sablič, ki je v mnenje po besedah zagovornika obdolženca Jožeta Hribernika celo zapisal, da je na Jamnika brez dvoma streljal Novič. Obramba pa močno dvomi o verodostojnosti Sabličevega mnenja oziroma dela NLF …

Maštruko: NFL deluje po zastarelih metodah

Balistik Maštruko, ki so ga za izdelavo ločenega mnenja najeli Novičevi odvetniki, je v več kot tri ure dolgi razpravi zavrnil ugotovitve slovenskih forenzikov. Po njegovem se je Novič lahko okužil tudi na strelišču. Kot je med drugim pojasnil, so največ GSR-delcev preiskovalci našli na hrbtni strani Novičeve jakne, kar ne more biti posledica streljanja na Jamnika. Preiskovalci so Noviča pod drobnogled vzeli 23 ur po dogodku, GSR-delce pa so, kot že rečeno, našli tudi na rokah in laseh. Po besedah Maštruka je nemogoče, da bi jih po tolikšnem času še lahko našli na rokah, saj higienski minimum veleva, da se umijemo vsaj enkrat dnevno. Metoda, ki bi določila izvor ali starost GSR-delcev, pa po besedah hrvaškega balistika ne obstaja.

STA
Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona, kjer so uslužbenci Kemijskega inštituta imeli prednovoletno zabavo.

Po besedah Maštruka Sablič oziroma NFL delujeta po zastarelih metodah, ki niso v skladu z najnovejšimi mednarodnimi raziskavami, Sablič pa je hrvaškemu kolegu že enkrat prej očital, da je teorija eno, praksa pa drugo. Pred enim tednom zaslišana uslužbenka NFL, Ester Ceket, ki se je podpisala pod poročilo o preiskavi v zvezi z najdenimi sledmi streljanja, na podlagi katere je potem Sablič izdelal mnenje, je sicer pojasnila, da preiskava Jamnikovega umora ni potekala nič drugače kot siceršnje, v skladu z mednarodnimi standardi. Ceketova, ki ji je obdolženi doktor kemije nekoliko grobo očital pomanjkanje strokovnih kompetenc, češ da je njena edina referenca diploma, je takrat še pojasnila, da na leto opravi okrog sedemdeset GSR-preiskav, na NFL pa je zaposlena deset let, medtem ko je tožilka Blanka Žganjar iz Maštruka včeraj izvlekla, da jih je v zadnjem letu opravil šest, v življenju pa okrog trideset ...

Sodnica dva Novičeva podpornika poslala iz dvorane

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra 2014 na parkirišču gostinskega lokala Via Bona, kjer so uslužbenci Kemijskega inštituta imeli prednovoletno zabavo. Avto je še zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v klinični center, kjer je tri dni po dogodku izgubil bitko za življenje. Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta. Kot je znano, proces zoper Noviča pozorno spremljajo njegovi podporniki, večina iz vrst SDS. Včeraj je sodnica Špela Koleta morala iz sodne dvorane poslati dva preveč temperamentna kandidata, ki se nista obnašala sodišču primerno. Eden bi med obravnavo bral, pa ni imel očal, drugi pa si je zaželel boljše akustike v dvorani. Nadaljevanje prihodnji teden.