Črna kronika

17 let ni počivala, da je lahko moževe morilce spravila za zapahe

J.P.
30. 11. 2015, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sedemnajst dolgih let po tistem, ko je bila priča brutalnemu umoru moža, se je njen trud končno obrestoval. Izsledila je štiri od petih morilcev in predložila dovolj dokaznega gradiva, da so romali za zapahe.

Twitter
Ostal ji je le še en morilec.

Kljub vsemu pa Li svojega truda ne dojema kot uspeh, saj je zamudila pomembne trenutke v življenjih svojih otrok, ki so danes že odrasli. 

Zgodba odločne vdove LiGuiying se je začela pozimi leta 1998, ko je z možem Qijem Yuandejem in njunimi petimi otroki živela v mestu Xiangcheng na vzhodu Kitajske. Dokler se ni zapletla v prepir s sosedom Qijem Xueshanom. Ta se je zbal, da se bo pritožila oblastem, zato je par povabil k sebi pod pretvezo, da se bodo v miru pogovorili. Vendar pa sta zakonca stopila v zasedo. Štirje sosedovi sorodniki so ju napadli z bodali in mesaricami, Yuande pa je izgubil življenje, da bi zavaroval svojo ženo. Njej je, hudo ranjeni, uspelo pobegniti. Morilci so še isti dan izginili, policisti pa zaradi pomanjkanja prič niso imeli veliko manevrskega prostora.

Li pa ni obupala. Povsem se je posvetila iskanju morilcev in zbiranju dokaznega gradiva, čeprav je to pomenilo, da je bila primorana zanemarjati svoje otroke. Prečesala je deset kitajskih provinc, da bi našla morilce, leta 2011 pa končno dobila telefonsko številko enega od morilcev, ki je takrat živel v Pekingu. V sledečih štirih letih je izsledila še tri pomagače in jih vse spravila za zapahe. Vsi so bili obsojeni naklepnega umora. Kljub vsemu pa Li svojega truda ne dojema kot uspeh, saj je zamudila pomembne trenutke v življenjih svojih otrok, ki so danes že odrasli. Vseeno ne namerava prenehati z lovom, dokler ne bo za zapahi še peti morilec, ki je še na prostosti.