Črna kronika

Preden je strmoglavilo, je letelo slabe štiri minute

T.C.
25. 11. 2015, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Letalo, ki je v začetku meseca strmoglavilo v Dobrnežu, pri čemer sta umrla 37-letni Zlatko Mageš in 22-letni Luka Mastnak, je bilo pred strmoglavljenjem v zraku le štiri minute, je pokazalo uvodno poročilo službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

sta
V strmoglavljenju letala sta umrli dve osebi.

Letalo češke izdelave je imelo veljavnost plovnosti do 4. marca 2016. Mageš je imel dovoljenje za pilotiranje ultralahkih letal od oktobra 2012 in je bilo veljavno do oktobra prihodnje leto. Do tragedije 8. novembra je njegov skupni nalet z ultralahkimi letali znašal 221 ur in 13 minut.

Karl Markut
Letalo pred vzletom.

Na dan nesreče je po podatkih vodje službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov Tonija Stojčevskega letalo v lasti Letalskega centra Maribor zjutraj vzletelo z matičnega letališča Edvarda Rusjana in ob 9.33 pristalo na športnem letališču Senožet v Ločah v Slovenskih Konjicah, kjer je posadka opravila meritev balansiranja elise oziroma propelerja. Posadka se je nato odločila, da preizkus njegovega delovanja opravi še v letu.

Letalo je poletelo ob 11.26. Nad Dobrnežem je izvedlo levi ostri zavoj premera 50 metrov s spremembo smeri za približno 200 stopinj, zatem pa desni zavoj za 90 stopinj. Pri tem manevru se je aktiviral sistem reševalnega padala, vendar se to ni povsem odprlo, tako da je letalo ob 11.30 s hitrostjo 112 kilometrov na uro po vzdolžni osi trčilo vertikalno na travnat teren.

Preiskava bo po poročanju časnika trajala od nekaj mesecev do enega leta. Po besedah Stojčevskega je edini cilj preiskav v zvezi z varnostjo preprečevanje nesreč v prihodnje, ne pa ugotavljanje krivde ali odgovornosti. Preiskovalci naj bi sicer v tem primeru že izključili možnost, da se je nesreča zgodila zaradi izvajanja vragolij oziroma akrobacij.