Črna kronika

28 let za umor očeta

Gabrijel Toplak
21. 11. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Robert Supančič je bil spoznan za krivega, da je lanskega decembra v njihovi hiši v Zgornji Kungoti umoril svojega 64-letnega očeta Boruta Supančiča. Odvetnik obtoženega je že napovedal pritožbo.

STA
Supančič je bil v preteklosti že obsojen, da je aprila 2003 umoril svojo mamo.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru so včeraj na 28-letno zaporno kazen obsodili Roberta Supančiča, ki je decembra lani v Zgornji Kungoti umoril očeta. Sodni senat, ki mu je predsedovala Danila Dobčnik Šošterič, je presojal na podlagi predloženih dokazov in mnenja sodnega izvedenca, ki je ocenil, da je bil Supančič v času dejanja prišteven.

Živ v času obglavljenja

Dobčnik Šoštaričeva je pojasnila, da je Supančič napadel očeta v trenutku, ko ta tega ni pričakoval, saj je bil namreč na poti na kavo z bratom, ki ga je na dogovorjenem mestu čakal zaman. Ko ga je ta odšel iskat domov, pa ga je našel mrtvega. Po ugotovitvah patologinje je bila žrtev med obglavljanjem še živa, saj se je dušila s krvjo, medtem ko je sodnica tudi ponovila mnenje izvedenca Mladena Vrabiča, da je obtoženi v času zločina vse dobro dojemal in imel v oblasti svoje ravnanje.

Oproščen stroškov

Supančiča je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov pa tudi stroškov zagovornika, ki bodo plačani iz proračunskih sredstev. Zaradi begosumnosti in visoke stopnje ponovitvene nevarnosti, kot je po mnenju sodnice zatrjeval sodni izvedenec Mladen Vrabič, mu je sodišče do nastopa kazni tudi podaljšalo pripor. Zasegli so mu tudi nož, s katerim je storil okrutno dejanje.

sta
Obtoženi 9. aprila ni priznal krivde na predobravnavnem naroku.

Viktor Osim, ki je Supančiča zagovarjal po uradni dolžnosti, je po končanem sojenju že napovedal pritožbo. »Vztrajam, da zdravstveno stanje obtoženega preveri še komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti. Pred 12 leti je bilo rečeno, da je gospod shizofrenik in da je shizofrenija neozdravljiva. Zdaj je zdrav, zato hočem vedeti, ali so ga pred dvanajstimi leti polomili,« je povedal novinarjem ob odhodu s sodišča in nas obenem opomnil, da je takrat Supančiču sodila ista sodnica kot tokrat. Tožilstvo je za Supančiča sicer predlagalo 30 let zapora, tožilka Tadeja Majcen pa je v kratki izjavi povedala, da se bodo o morebitni pritožbi odločili po prejemu sodbe.

Prijet na Dunaju

Obtoženi, ki je bil v času dejanja star 33 let, in mu je sodišče pred leti zaradi umora matere že izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je 6. decembra lani v domači hiši na grozovit in zahrbten način umoril svojega 64-letnega očeta Boruta Supančiča. Pokojni je odhajal iz hiše, sin pa ga je večkrat zabodel z nožem in ga nato še obglavil. Supančiča so še istega dne, ko se je zgodil umor, prijeli na Dunaju, kjer so tamkajšnji policisti našli v njegovem avtomobilu potovalko z noži, medtem ko je bil en nož najden na kraju zločina. Sodnica je ob razglasitvi sodbe poudarila, da je bil ročaj noža, na katerem je bila kri umorjenega, ovit z vrvico, torej prirejen tako, da mu ne bi zdrsnil iz rok. Takšnega so našli tudi v potovalki.