Črna kronika

Kranjski učitelj vožnje med poučevanjem pod vplivom alkohola

STA/G.G.
28. 10. 2015, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kranjski policisti so v torek zjutraj v Kranju med kontrolo šole vožnje ustavili 26-letnega kandidata za voznika in 35-letnega učitelja vožnje, ki je bil pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal rezultat 0,11 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. 35-letniku so policisti prepovedali poučevanje in ga kaznovali.

Arhiv Svet24

Učitelj vožnje v cestnem prometu med usposabljanjem kandidata za voznika namreč ne sme imeti nič alkohola v organizmu. Poleg prepovedi poučevanja si je moški prislužil še 300 evrov globe in štiri kazenske točke, so danes sporočili iz kranjske policijske uprave.

Policija ob tem opozarja, da vožnja pri 0,2 promila alkohola oz. 0,09 miligrama na liter izdihanega zraka pomeni, da se poslabša sposobnost opazovanja premikajočih luči, zato voznik ponoči ni več sposoben povsem pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohiteva.

Pri 0,3 promila ali 0,14 miligrama na liter izdihanega zraka pa se že zmanjša sposobnost globinskega opazovanja, kar pomeni, da voznik ne more več pravilno oceniti razdalje. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se pri tej stopnji poveča za petkrat, opozarjajo policisti.