Črna kronika

Morilec na premieri Batmana obsojen na 3312 let zapora

STA/G.G.
27. 8. 2015, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodnik iz predmestja Denverja v Koloradu Carlos Samour je v sredo 28-letnega Jamesa Holmsa, ki je 20. julija 2012 napadel obiskovalce kinodvorane v Aurori in ubil 12 ter ranil 70 ljudi, formalno obsodil na dosmrtni zapor. Smrtne kazni mu ni mogel izreči, ker porota ni bila soglasna o tem.

Reuters

Holmes je oborožen do zob pobijal na polnočni premieri filma o Batmanu in se kasneje brez nasilja predal na parkirišču. Policija je kasneje v njegovem stanovanju odkrila še eksplozivne naprave. Sodnik Samour mu je izrekel 12 kazni na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta. Povrhu pa še 3312 let zapora za 70 poskusov umora in šest let zapora, povezanega z eksplozivom.

Nobenega dvoma ni, da Holmes ne bo več zapustil zapora, vendar pa je sodnik verjetno malce pretiraval, ker se je znašel pod kritikami žrtev in njihovih sorodnikov, ker Holmes ni bil obsojen na smrt. Porota je gladko zavrnila trditve Holmsovih odvetnikov, da je duševni bolnik in v času dejanja ni bil priseben ter ga najprej spoznala za krivega umorov. Na drugem delu procesa pa se isti porotniki niso mogli poenotiti okrog kazni.

Na izbiro so imeli smrtno kazen ali dosmrtni zapor in za smrtno kazen se je izreklo 11 od skupaj 12 porotnikov. Dovolj je bil le eden porotnik ali porotnica, da ni bilo smrtne kazni.

Žrtve in njihovi sorodniki so morali na obsodbo čakati tri leta, veliko med njimi pa jih trdi, da je šlo za zapravljanje časa in denarja. Sodnik Samour je te kritike odločno zavrnil in trdi, da je sistem deloval, ker Holmsu v zaporu nikakor ne bo lepo, žrtve pa so dobile možnost povedati svoje zgodbe.

Nazadnje v torek je govorila morilčeva mama Arlene Holmes, ki je ponovila globoko obžalovanje zaradi sinovih dejanj, hkrati pa zatrdila, da jih obžaluje tudi sin, vendar tega ne zna izraziti, ker je duševni bolnik in pod vplivom zdravil.

Samour je bil ves čas procesa spoštljiv do Holmesa, v sredo pa si je dal duška. Dejal je, da si ne zasluži sočutja, ker je navadna jezna zguba, ki se je odpovedal življenju in sovraštvo spremenil v pobijanje nedolžnih. Sodnim policistom je na koncu naročil, naj mu ga odvedejo izpred oči, za kar si je zaslužil aplavz prisotnih v dvorani.