Črna kronika

Kaznovali policista, ki je povzročil prometno nesrečo in zbežal

Gabrijel Toplak
10. 2. 2015, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na lokalni cesti Zavrh–Voličina so trije policisti v službenem vozilu v ostrem in nepreglednem levem ovinku, na strmem klancu v smeri navzdol, trčili v vozilo 40-letnega domačina, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Policistu, ki je po trčenju pobegnil s službenim terencem, so izdali opozorilo pred izredno odpovedjo in plačilni nalog.

STA

Vožnja treh policistov iz Lenarta v Slovenskih goricah konec lanskega leta, ko so se s službenim terencem znamke Touareg odpravili na policijsko postajo, se ni končala po pričakovanjih. Miran Šadl s Policijske uprave (PU) Maribor pravi, da je 35-letni policist PP Lenart 4. decembra okoli 17.25 po lokalni cesti iz Zavrha proti Voličini vozil službeno vozilo policije, v katerem sta bila še dva policista. »V Spodnji Voličini, kjer vozišče poteka po ostrem in nepreglednem levem ovinku ter strmem klancu navzdol, ni vozil po desnem smernem vozišču glede na smer vožnje, zaradi česar je z levim bočnim delom službenega belo-modrega vozila trčil v prednji levi del osebnega avtomobila, ki ga je v tistem trenutku iz nasprotne smeri pravilno, ob desnem robu desnega smernega vozišča pripeljal 40-letni domačin. Po trčenju se policist ni ustavil in je vožnjo nadaljeval do PP Lenart. V nesreči se ni nihče poškodoval. Policisti Postaje prometne policije Maribor so takoj po obvestilu o prometni nesreči opravili ogled kraja nesreče in zavarovali vse sledi, ki so jih našli tam.«

Google Maps

PU Maribor je v konkretnem primeru obravnave prometne nesreče izpeljala postopke v skladu z zakonodajo in zoper policiste izvedla ustrezen ukrep s področja delovnopravne zakonodaje. »Za policistovo dejanje ni nobenega opravičila in ga v policiji ostro obsojamo ter obžalujemo. Zaradi nedopustnosti policistovega (voznikovega) dejanja sta bila na predlog direktorja PU Maribor Danijela Lorbka izvedena ukrepa pisnega opozorila pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, zoper oba sopotnika pa je bil uveden disciplinski postopek zaradi lažjih kršitev delovnih obveznosti. Policistu, ki je povzročil prometno nesrečo, smo zaradi vseh kršitev cestnoprometnih predpisov že vročili plačilni nalog,« pojasnjuje Šadl in potrjuje podatek, da je imela tega dne Posebna policijska enota PU Maribor zaključno usposabljanje, določeno v letnem načrtu usposabljanj PU Maribor že februarja 2014, a nikakor ne drži informacija, da se je usposabljanje prelevilo v kakršnokoli zabavo. Sicer pa bodo imeli, zaključuje Šadl, do takih in podobnih ravnanj v policiji tudi v prihodnje ničelno toleranco.