Črna kronika

Oče poškodoval 12-letnega sina

Simon Rosc
29. 1. 2015, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sodišče v hrvaški Koprivnici je 56-letnega moškega zaradi starševskega nasilja obsodilo na osem mesecev zapora.

56-letnik iz Koprivnice na Hrvaškem je, kot je razvidno iz sodbe okrajnega sodišča, v družinski hiši poškodoval svojega 12-letnega sina. Opis dogodka zveni izjemno kruto, a se je sodišče vseeno odločilo za nekoliko milejšo kazen. Kot je oče povedal pred sodnico, je dečka prijel za glavo in z njo udarjal ob zid. Ker so bili udarci precej siloviti, jih deček ni odnesel povsem brez poškodb. Kot je razbrati iz zdravniškega poročila, je 12-letnik utrpel lažje poškodbe glave, ki se odražajo na vidu, in podplutbe na desni strani čela.

Na razpravi oče ni ovinkaril in si ni izmišljeval razlogov, temveč je krivdo za poškodbe svojega sina takoj priznal in tudi pokazal, da mu je izredno žal za dogodek ter se zanj opravičil. Na zaslišanju je dogajanje opisal takole: »S sinom sem fizično obračunal, ker se je nad pečjo sušilo perilo. Sin ni mogel doseči svoje majice, ki je visela tam. Prinesel si je stol, stopil nanj in nato je vse skupaj padlo na tla.«

Oče in sin imata sicer kljub dogodku povsem normalne nadaljnje stike, oče pa je dogodek močno obžaloval in dejal, da se to nikakor ne bo več ponovilo. Sodišče ga je razglasilo za krivega in mu dosodilo osem mesecev zapora. A ker se je to zgodilo prvič in ker obtoženi pred tem ni kazal znakov nasilja oziroma zagrešil kakšnega podobnega dejanja, se je sodišče odločilo, da mu namesto zapora dodeli delo v družbeno korist. Za vsak dan, ko bi moral biti v zaporu, bo moral opraviti po dve uri družbenokoristnega dela.