Črna kronika

Borut je zgorel živ

Gabrijel Toplak
12. 6. 2014, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V torek nekaj pred polnočjo so ognjeni zublji popolnoma uničili stanovanje večstanovanjskega objekta na Kraigherjevi ulici na Ptuju, policisti pa so za celoten blok odredili evakuacijo.

Gabrijel Toplak

V požaru, ki je izbruhnil v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta v Kraigherjevi ulici na Ptuju, je umrl Borut Košar, star nekaj čez petdeset let, tri poškodovane osebe pa so odpeljali v ptujsko bolnišnico. Posledice so grozljive.

»Človek je zgorel živ. Vso preteklo noč sem ga slišal v sanjah,« Dušan Gregorin, pokojnikov sosed

Stopnišče in stene so polni saj, na vratih stanovanja sledi ognja in velika luknja. »Ogenj je stanovanje, v katerem je gospod živel sam, uničil skoraj v celoti, štiri sosednja pa poškodoval,« je povedal sosed Dušan Gregorin, ki je ponoči, ko je zaslišal nekakšno prasketanje, odšel na balkon in pogledal proti sosedovemu, ki je že bil v dimu in ognjenih zubljih. »Zbudil sem ženo in ji naročil, da pokliče reševalce, jaz pa sem se klical druge stanovalce. Njegovih vrat nisem upal razbiti, saj nad njegovim stanovanjem živi pet otrok, zato sem stekel pod njegovo balkonsko okno, kjer sem zaslišal njegove klice na pomoč. Balkon je na približno dobrih petih metrih in bil se nemočen,« je razložil Gregorin. »Človek je zgorel živ. Vso preteklo noč sem ga slišal v sanjah,« je povedal Gregorin.

Sicer pa smo od stanovalcev, ki so se včeraj počasi vračali v stanovanja, saj so celoten blok zaradi požara evakuirali, še izvedeli, da je imel pokojni Košar resne zdravstvene težave, težko je tudi hodil. Obenem pa se je ena od stanovalk pritoževala: »Pogrešali smo koga z občine ali iz civilne iniciative, ki bi nas v kritičnih trenutkih usmerjal. Veliko ljudi je bilo paničnih, potrebovali so kisik, zanje pa so skrbeli policisti, gasilci in reševalci.«

Stanovalci so pogrešali koga z občine ali iz civilne iniciative.

Primož Korošak, poveljnik PGD Ptuj, je dejal, da so jih obvestili ob 23.16, pet minut pozneje pa so že bili na kraju požara. »Z dvema napadalnima skupinama smo nemudoma začeli akcijo reševanja in gasiti, hkrati pa poskrbeli za evakuacijsko pot po stopnišču. Bilo nas je 15 gasilcev s tremi vozili,« je zaključil Korošak.