Črna kronika

V Tolminu poškodovana jadralska padalca

U.K.
11. 6. 2014, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zgodili sta se kar dve nesreči, v kateri sta bila vpletena jadralna padalca. Poškodovana sta bila državljan Rusije in Polske.

Včeraj, 10. junija 2014 ob 13.52 uri, je bila Policija obveščena, da se je na Tolminskem poškodoval jadralni padalec. Ugotovljeno je bilo, da je 37–letni jadralni padalec, državljan Poljske, okoli 13.15 ure poletel z vzletišča na Kobali. Ko je letel na višini približno 200 metrov, se mu je del padala zaprl in je začel padati, nato pa je opravil izmet rezervnega padala, katero pa se mu je nato zapletlo okoli glavnega padala. Poljski jadralni padalec je kmalu zatem padel na pobočje približno 300 metrov pod omenjenim vzletiščem, pri padcu pa je utrpel telesne poškodbe (udarec v hrbet). Na kraju nesreče so poškodovanemu jadralnemu padalcu ustrezno pomoč nudili člani GRS Tolmin, nato pa so ga s helikopterjem ekipe helikopterske Nujne medicinske pomoči odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. V zvezi z obravnavanim primerom bodo tolminski policisti podali poročilo pristojnemu novogoriškemu Okrožnemu državnemu tožilstvu.

Poleg tega je bila Policija včeraj, 10. junija 2014 v popoldanskem času, obveščena o drugi nesreči jadralnega padalca, ki se je zgodila v Zgornjem Posočju. Ugotovljeno je bilo, da je včeraj ob približno 13.30 uri z vzletišča na Kobali na Tolminskem z jadralnim padalom poletel 51–letni jadralni padalec, državljan Rusije. Ko je omenjeni tuji jadralni padalec letel na višini približno 50 metrov od pobočja vrha Batognice (blizu vrha gore Krn), se mu je del padala zaprl, vendar zaradi nizkega leta ni uspel padalo ponovno razpreti. Omenjeni ruski jadralni padalec je nato padel na pobočje vzhodno od vrha Batognice ter utrpel udarec v spodnji del hrbta. Poškodovanemu padalcu so ustrezno pomoč nudili pripadniki GRS Tolmin in člani ekipe helikopterske Nujne medicinske pomoči, ki so ga ustrezno zdravniško oskrbeli in ga nato s helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. V zvezi z obravnavanim primerom bodo policisti podali poročilo pristojnemu novogoriškemu Okrožnemu državnemu tožilstvu.