Slovenija

ZSSS po tragičnih dogodkih na cestah zahteva spremembe

STA
11. 6. 2014, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na vlado in pristojna ministrstva naslovila poziv, v katerem jih na podlagi zadnjih tragičnih dogodkov na slovenskih cestah poziva, naj zagotovijo potrebna finančna sredstva in kadre, ki bodo izvajali celovit nadzor nad prometom.

Arhiv Svet24

Kot v javnem pozivu poudarjajo v ZSSS in Sindikatu prometa in zvez Slovenije, se v zadnjem času vse prevečkrat soočamo s primeri neustrezne opremljenosti vozil in preutrujenosti povzročiteljev nesreč. Zato je po njihovem mnenju še kako pomembno ustrezno okrepiti nadzor, ki bo preprečil tragične zgodbe.

Dodatna finančna sredstva bi se po mnenju sindikatov morala zagotoviti za primerno plačane kadre ter opravljanje nadzora tovornih vozil in kombijev na vstopnih postajah v državo ter preverjanje stanja voznega osebja z vidika obveznih počitkov. Prav tako naj bi se pripravilo informativno gradivo v več jezikih z opozorili o ustrezni opremljenosti vozil, o spoštovanju zakonsko določenih počitkov ter navodili, kako ravnati v primeru nezgode. 

V sindikatih pričakujejo tudi ustrezno zaščito udeležencev, ki so v primerih reševanja nezgode udeleženi pri posredovanju ter uvedbo rednega izobraževanja in postopka preverjanja znanj s področja ravnanja v prometu.

V minulih dneh sta se namreč na štajerski avtocesti zgodili dve tragični nesreči, ki naj bi ju povzročila voznika tovornjakov. V ponedeljek je prišlo do verižnega trčenja, v katerem so se poškodovali najmanj trije ljudje. V torek pa je tovornjak trčil v stoječi kombi s sedmerico zaposlenih na Policijski upravi Murska Sobota, pri čemer sta dva umrla.

V sindikatih ob tem družinam umrlih policistov izrekajo iskreno sožalje.