Črna kronika

Koprski cariniki odkrili zabojnik z več kot 14 tonami cigaret

STA/J.P.
27. 5. 2014, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Koprski cariniki so 13. maja pri sprejemu in nadzoru enega od zabojnikov iz Egipta odkrili kar 14,1 tone tihotapljenih cigaret različnih znamk. Zabojnik je bil sicer namenjen podjetju v Bosni in Hercegovini, uradno pa je bilo v njem prijavljenih 950 kartonov oblačil v skupni teži 13.000 kilogramov, so sporočili iz Carinske uprave.

Carinski urad Maribor

Cariniki so zabojnik že vnaprej izločili kot tveganega, ga najprej pregledali z mobilnim skenerjem in nato še s službeno psičko, izšolano za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov. Na podlagi rentgenskih posnetkov in nakazovanja psa so se odločili za razkladanje blaga in natančni fizični pregled.

To je letos prvi večji zaseg neprijavljenih cigaret v pomorskem prometu, sicer pa so carinske mobilne enote v letošnjih prvih štirih mesecih v cestnem prometu v 52 primerih zasegle že 748.283 cigaret, so še dodali v Carinski upravi.

Ob pregledu so ugotovili, da je v zabojniku le 35 kartonov dejansko prijavljenega blaga, za njimi pa so bile naložene neprijavljene cigarete. Šlo je za 45.000 zavojev oziroma devet milijonov kosov cigaret različnih znamk.

Evropsko tržišče tobaka in tobačnih izdelkov ostaja glavno svetovno področje za tihotapljenje cigaret in zajema tako zakonito proizvedene cigarete kot tihotapljenje ponaredkov blagovnih znamk. Ne glede na vrsto transporta je to ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti za organizirane kriminalne združbe.

Tihotapci cigarete v cestnem prometu največkrat tihotapijo iz držav vzhodne Evrope v države zahodne Evrope ter s področja Balkana v države na severu in zahodu Evrope. Pošiljke cigaret in tobaka, ki jih cariniki odkrijejo v zabojnikih v Luki Koper, pa največkrat prihajajo iz srednjega vzhoda in Kitajske.