Slovenija

Podporniki tehničnega mandatarja sploh ne poznajo

M.J./R.S.
27. 5. 2014, 12.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Deset poslancev predlaga mandatarja,« je pojasnil nepovezani poslanec Ivan Vogrin. »Nesmiselno se je spraševati zakaj, to je ustavna pravica. V Sloveniji smo sicer v čudnem stanju, dogajanje kaže na to, da je vlada izvolila parlament ne pa obratno,« je še pojasnil Vogrin.

Svet24

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin je za v torek sklical novinarsko konferenco, na temo "vložitev kandidature za predsednika vlade RS". Vogrin, ki je za STA nedosegljiv, je za Delo dejal, da ima zbranih deset podpisov poslancev pod predlog za mandatarja, a jih še ni želel pokazati. Prav tako ni želel povedati imena kandidata za mandatarja.

Svet24

Neuradno naj bi po poročanju časnika šlo za poslovneža slovenskega rodu, ki dela in živi v tujini.

Nepovezani poslanec Borut Ambrožič je za STA dejal, da je Vogrin že pretekli teden v DZ omenjal možnost zbiranja podpisov za kandidata za novega mandatarja. Kot je dejal, je nekaj potencialnih podpornikov te ideje že napovedalo, da bi jo podprli, če bi bil predlagani kandidat primeren. Zase je Ambrožič dejal, da podpisa še ni prispeval, da pa je to pripravljen storiti, če ga bo kandidat prepričal.

Tudi vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik je za STA potrdil, da se je Vogrin pred kakšnim tednom pri njih pozanimal o tem, ali bi bili pripravljeni prispevati podpise, a se za to niso odločili. Dejal je še, da kolikor ve, Vogrin podpisov še nima zbranih.

Najmanj deset poslancev ima sicer do četrtka čas, da v DZ vloži predlog za novega mandatarja.

V četrtek do 12. ure bodo vložili kandidaturo za predsednika vlade, za katerega so prepričani da lahko sestavi vlado, če ne v prvem krogu pa v drugem. "Volitve 13. julija so prevara državljanov, menim da je mogoče postaviti ekspertno vlado, ki si bo zadala 10 prioritet in jih bo izvedla."

Vogrin je opozoril, da če se volitve razpišejo poleti, bo tako tudi pri naslednjih volitvah. "Samo Bolgarija in poljska sta imeli volitve prvo nedeljo v juliju. Če že želimo volitve, potem naj bodo takrat, ko je pravi čas za to." pojasnjuje Vogrin in dodaja, da je glavni cilj predlagateljev zagotoviti blaginjo najrevnejšim državljanom. Dejal je še, da `vidijo nevidno in verjamejio v neverjetno.`

Vogrin sicer ni želel povedati, ali je skrivnostni kandidat iz tujine.

"Politika ubija ljudi, s tem da sistem ne deluje." Ime mandatarja bo znano jutri, ko se bo po Vogrinovih besedah tudi predstavil. Vogrin naj bi imel v mapi kandidatovo pisno soglasje, ki ga bomo menda videli jutri. "Usklajujejo se tri točke od trinajstih, zato kandidata še nismo predstavili," je dejal Vogrin in dodal, da je petnajst poslancev zagotovilo, da bodo dali podpise. Povedal je še, da imajo tudi že rezervnega mandatarja, če se s tem kandidatom ne bodo uspeli uskladiti. Če tudi drugi scenarij ne bi uspel, bodo poiskali tretjega kandidata.

Vogrin sicer ni želel povedati, ali je skrivnostni kandidat iz tujine; poudaril je, da ima petnajst podpisov poslancev, brez da bi ti sploh vedeli, kdo bo mandatar. "Verjamejo, da bom predlagal kompetentnega mandatarja," je rekel Vogrin.