Črna kronika

Našli sliko vredno 30 milijonov evrov

STA/M.J.
2. 4. 2014, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Italiji so odkrili sliki francoskih umetnikov Paula Gauguina in Pierra Bonnarda, ki sta bili v 70. letih minulega stoletja ukradeni v Londonu. Umetnini, ki naj bi bili vredni več milijonov evrov, je odkril oddelek italijanske policije, ki se posveča iskanju ukradenih umetnin, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia (simbolna fotografija)

Sliki je policija pa dolgotrajni preiskavi, ki jo je začela, ko je dobila namig, da bi umetnini lahko bili ukradeni, našla prejšnji mesec. Vrednost Gauguinove slike je ocenjena med deset in 30 milijonov evrov, Bonnardova slika pa naj bi bila vredna okoli 600.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci pojasnila policija.

Kot je dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, gre v zvezi s slikama za neverjetno zgodbo, za izjemno odkritje. "Gre za simbol dela, ki ga je italijanska policija vsa ta leta vložila v reševanje primera," je dodal.

Gauguinova slika z naslovom Sadje na mizi ali majhen psiček in Bonnardova sliko z naslovom Ženska z dvema stoloma sta bili ukradeni iz zasebne hiše v Londonu. Nato sta se znašli na oddelku za izgubljeno prtljago na železniški postaji v Torinu in bili dani na dražbo, kjer ju je leta 1975 za majhen denar kupil delavec, zaposlen pri avtomobilskem proizvajalcu Fiat. Zanju je odštel 45.000 italijanskih lir, kar bi bilo 23 evrov.

Sliki naj bi bili po besedah Mariano Mossa, vodje oddelka italijanske policije, ki se posveča iskanju ukradenih umetnin, odloženi na vlaku iz Pariza v Torino. Na dražbi ju je kupil že omenjeni delavec, ki ju je imel 40 let obešeni v svoji kuhinji, najprej v Torinu in po upokojitvi na Siciliji.

Gauginovo sliko so tatovi izrezali iz okvirja. Danes ima mere 46,5 krat 53 centimetrov, sprva pa so bile njene mere 49 krat 54 centimetrov.

Italija je poseben oddelek policije, ki se ukvarja z iskanjem ukradenih umetnin, ustanovila leta 1969. Danes se lahko pohvali z največjo bazo podatkov o ukradenih umetninah na svetu. V njej so namreč podatki o okoli 5,7 milijona predmetov.