Črna kronika

Na Begunjščici se je izgubila 25-letnica

M.J.
19. 12. 2013, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kranjski operativno komunikacijski center je včeraj okoli 13.30 sprejel obvestilo, da se je na območju Begunjščice izgubila 25-letna Slovenjgradčanka. Policisti so obvestilo takoj posredovali radovljiškim gorskim reševalcem in letalski policijski enoti, ki pa se v iskanje planinke z reševalnim helikopterjem zaradi slabih vremenskih razmer ni mogla vključiti. Planinka je bila okoli 16. ure najdena, gorski reševalci pa so jo – nepoškodovano – pospremili v dolino.

Zajem zaslonske slike (simbolna fotografija)

V razgovoru je bilo ugotovljeno, da se je 25-letnica na Begunjščico po poti iz  Koče  na planini Preval a odpravila prvič, pri sestopanju iz vrha pa je zašla in se izgubila.

V  izogib  tovrstnim  dogodkom  opozarjamo,  da planinska dejavnost ni brez nevarnosti  in se je zato pri gibanju v gorah treba držati osnovnih pravil, zlasti pri pripravi na pot, ko mora planinec o predvideni poti po kateri bo hodil,  cilju,  ki  mu  sledi  in  razmerah  na  tej poti pridobiti čim več podatkov. Pot mora biti vnaprej načrtovana, zlasti pozimi, ko je nevarnosti več,  cilj  določen  glede  na znanje in pripravljenost planinca, vremenske razmere  pa  ustrezne.  Priporočljivo je imeti tudi planinski zemljevid ali navigacijo,  mobilni  telefon  –  ki  sicer ni vedno v pomoč, ker slovenski gorski  svet  ni  v  celoti  pokrit  s signalom – obvezna pa je seveda tudi ustrezna obutev in oblačila ter osebna zaščitna in tehnična oprema.

Planincem  svetujemo  še,  naj se vpisujejo v vpisne knjige na vrhovih in v planinskih  kočah,  saj  jih  bodo gorski reševalci in/ali policisti gorske policijske  enote  hitreje  našli  in  jim  pomagali  ter nekoga od domačih seznanijo  z  namero oz. načrtovano turo, v primeru, da se nam kaj zgodi in se ne vrnemo ob predvidenem času.

Ko  je  potrebna  pomoč  in  poti  ni  mogoče nadaljevati niti do najbližje planinske  koče,  je o tem treba čim prej obvestiti center za obveščanje na številko 112, lahko tudi na policijo na številko 113 in sporočiti podatke o tem,  kdo  rabi  pomoč, kaj se je zgodilo, kje in kdaj in navesti podatke o sebi  ter  biti potem stalno dosegljiv. Do prihoda reševalcev pa se zaščiti pred vremenskimi vplivi in zunanjimi nevarnostmi in ostati na varnem mestu.

Pripominjamo,  da  so  na nekaterih visokogorskih planinskih kočah dostopne tudi  samodejne  radijske postaje za klic v sili v gorah SAPOGO, ko je koča zaprta. Navodila za uporabo so ob teh aparatih.

Naloge  v visokogorju poleg gorskih reševalcev izvaja tudi policija, ki ima za  to  organizirano  tudi  gorsko  policijsko enoto. Večina pripadnikov je članov  gorskih  reševalnih  služb,  v  gorah pa iščejo pogrešane, pomagajo ponesrečencem,  svetujejo  obiskovalcem  gora in jih opozarjajo na ustrezno opremljenost.