Hitreje, močneje, dlje

Porschejev električni prvenec doživel prenovo

Artur Švarc
10. 2. 2024, 11.51
Deli članek:

Štiri leta po predstavitvi je doživel prenovo. Rezultat je nov obraz, spremenjen zadek in več moči.

Porsche
Prenovljeni Porsche Taycan.

Ta štirivratni električar, predstavljen leta 2020, je leto pozneje dobil še različici sport turismo in cross turismo, prvo po vzoru enake različice pri panameri. Medtem ko je panamera zdaj ostala brez, pa bo pri taycanu še naprej na voljo ta kombinacija karavana in kombilimuzine.

Taycan ima zdaj spredaj odbijač z manj odprtinami, poslovil se je vertikalni vstopnik za zrak pod lučmi, novi so matrični žarometi HD, ki so za odtenek ožji in bližje sredini. Celoten sprednji del je dobil ostrejše poteze, nove so tudi zadnje luči. Prvič bo taycan na voljo z osvetljenim napisom Porsche na zadku.

Porsche
/

V notranjosti je sprememb manj – merilniki, osrednji zaslon in opcijsko še sovoznikov dodatek imajo nov vmesnik. Preklop voznega načina na volanu je zdaj del serijske opreme. Taycani s paketom opreme sport chrono in baterijo performance plus so dobili še poseben gumb, ki za 10 sekund doda 70 kW moči, odvisno od motorja. Ročica levo za volanom, namenjena tempomatu, ostaja, zdaj pa nastavlja tudi nekatere asistenčne sisteme. Še ena novost: na osrednji in sovoznikov zaslon je mogoče pretakati videoposnetke.

Spremembe so tudi pri motorni moči: osnovni motor iz taycana, ki je imel 240 kW, ima po novem 300 kW, kar je dovolj, da do stotice ustreli v 4,8 sekunde, 0,6 sekunde hitreje kot pred prenovo. Taycan turbo S, ki je imel pred tem 560 kW, ima zdaj norih 700 kW, do stotice pa pride v samo 2,4 sekunde, skoraj pol sekunde bolje kot prej. In mimogrede, Porsche pripravlja še eno različico z več kot tisoč konjiči. Odvisno od pogona in različice karoserije je daljši tudi doseg, ki znaša do 678 kilometrov, 175 kilometrov več. Baterija performance plus ima zdaj kapaciteto 105 kWh, pred tem je bila 93 kWh.

Porsche
/

Če so se do zdaj taycani polnili z močjo do 270 kW, je ta moč zdaj narasla na 320 kW, seveda na 800-voltnih polnilnicah. Nova toplotna črpalka omogoča tudi hitrejše polnjenje pri nižjih temperaturah, izboljšali pa so tudi regeneracijo pri zaviranju, ta je povečana za 30 odstotkov. Serijsko v opremi najdemo še adaptivno zračno vzmetenje, pa ambientalno osvetlitev, park assist, ogrevane sprednje sedeže in progresivni servovolan. Po prenovi je taycan izgubil 15 kilogramov teže.

Prenovljeni taycan bo na voljo od pomladi, v štirih letih pa je bilo prodanih 150 tisoč primerkov, samo lani 40.629.

Porsche
Prenovljeni Porsche Taycan.