Subaru forester

Šesta generacija kot prva

26. 11. 2023, 08.10
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 08.13
Deli članek:

Subaru forester je zvezda stalnica v Subarujevih Plejadah že 26 let in stavi na tradicijo.

Subaru
Subaru forester

Prva generacija se je predstavila leta 1997 in od takrat se je malo spremenila. Relativno nizek SUV s skoraj karavansko obliko je prepričal številne kupce, največ v ZDA, enako uspešne so bile naslednje generacije »fozzyja«. V ZDA so tako dobili že šesto generacijo foresterja, ki ne izumlja nič radikalnega, ampak stavi na preverjeni recept.

V dolžino meri 4,65 metra, širok je 1,83 metra in visok 1,73 metra, prirastek v širino in dolžino je pet centimetrov, medosna razdalja pa z 2,67 metra ostaja enaka. Avto je postavljen na izboljšan Subarujevo globalno platformo, na kateri je narejen že predhodnik, je pa karoserija 10 odstotkov bolj trdna. Zunanjost je povsem nova, s praktično »no-nosense« Subarujevo filozofijo z nič ali zdaj z zelo malo dekorativnimi elementi. Maska obsega celoten sprednji del med lučema, na D-stebričku pa je črn trak, ki želi namigovati na plavajočo streho, pa tudi zadnje luči so spete z dekorativnim trakom. Oba odbijača sta bolj igrivo oblikovana.

Subaru
Subaru forester

Notranjost je prav tako konservativna, z volanom s (pre)številnimi gumbi in pokončnim zaslonom infotainmenta in zračniki ob njem. V ZDA bo forester na voljo z 2,5-litrskim bokserjem s 135 kW (183 KM), ki prek CVT-menjalnika poganja vsa štiri kolesa. Če (in ko bo) novi forester našel pot tudi v Evropo, lahko pričakujemo blago elektrificirano različico kot pri aktualni peti generaciji.

Subaru
Subaru forester