Avto-moto

Z avtomobilom na dopust

Oglasno sporočilo
30. 6. 2023, 13.56
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 14.00
Deli članek:

Se boste letos na dopust odpravili z avtomobilom? Pred odhodom morate poskrbeti, da je vaše vozilo izpravno in ustrezno vzdrževano. Čaka vas tudi pakiranje in zlaganje prtljage v avto. Če boste s seboj na pot morda vzeli skiro ali kolesa, da boste lahko z njimi raziskovali izbrano destinacijo, in morda tudi psa, pred odhodom poskrbite, da jih ustrezno zaščitite za čas prevoza in tudi zavarujete. Preverite nekaj nasvetov, kako lahko to storite.

Kako se lotiti zlaganja prtljage v avto?

Če se na dopust odpravljate za več dni, potem boste s seboj vzeli več prtljage, ki jo je treba zložiti v avto. Pomembno je, da pri tem upoštevate nekaj ključnih pravil, s katerimi boste poskrbeli, da bo med prevozom vaša prtljaga ostala nepoškodovana in da vas ne bo ogrožala:

- Najtežje in največje kose zložite na dno.

- Z mrežami, kljukicami ali razdelilnimi policami prtljago dodatno pričvrstite, če imate to možnost.

- Manjši in lažji predmeti sodijo na vrh.

- Če morate odstraniti polico prtljažnika, ker imate prtljage preveč, naj prtljaga ne presega višine naslonjal druge vrste, kabino in prtljažnik pa ločite z varnostno mrežo.

Boste na streho avtomobila namestili še strešni kovček? Poskrbite, da je ta ustrezno nameščen in pritrjen. Tudi pri sami vožnji bodite še bolj previdni, vozite zmerno brez naglega zavijanja in zaviranja.

Previdno pri prevozu psa

Če boste s seboj na dopust vzeli psa, je v izogib težavam, stresu in morebitnim poškodbam, ključno, da psa med vožnjo ustrezno zaščitite oz. zavarujete. Tako bo pot prijetna, predvsem pa varna za vas, vaše sopotnike in za psa. Najprej je pomembno, da psa na vožnjo v avtomobilu navadite in da se tega postopka učenja lotite postopoma ne tik pred odhodom na daljšo pot. Poskrbite tudi, da psa med vožnjo ustrezno zavarujete. Za to imate na voljo tri možnosti: varnostni pas za pse, prtljažnik s pregradno mrežo in pa transportni boks za psa.

Če boste s seboj vzeli kolesa

Kolesa vam na dopustu omogočajo, da na aktiven način raziščete izbrano počitniško destinacijo. A preden lahko uživate v tem, morate kolesa varno pripeljati na cilj. Če se prevoza koles lotite nepremišljeno in na neustrezen način, lahko to vodi v poškodbe koles ali celo avtomobila. Pred tovrstnim prevozom je zato ključno poskrbeti, da je primerno izveden. In kaj morate pri tem upoštevati?

Pri prevažanju koles na strehi je pomembno upoštevati največjo dovoljeno obremenitev strehe, ki je zapisana med tehničnimi podatki vozila. S koles odstranite števce, zračne tlačilke, torbice in košare, ki ustvarjajo dodaten zračni upor in lahko med vožnjo odpadejo – sploh vsa kolesarska oprema naj bo shranjena v avtu in ne na kolesu. Prav tako preverite, da ste kolesa res dobro pritrdili.

Med vožnjo upoštevajte tudi, da morate zaradi tovora na strehi prilagoditi samo vožnjo. Ne morete zapeljati pod vsak nadstrešek, drevesno krošnjo, podvoz … Vozite umirjeno in brez sunkovitega zaviranja ali zavijanja.

Z AvtoMobilnim zavarovanjem poskrbite za vse

Ste vedeli, da lahko nadgradite svoje avtomobilsko zavarovanje in tako z enim zavarovanjem poskrbite za vse – za prtljago na ali v vozilu, za kolo ali skiro (tudi e-kolo in e-skiro in druga mikro prevozna sredstva), zase in za svoje družinske člane, ki se bodo z omenjenimi mikro prevoznimi sredstvi prevažali ter tudi za psa med prevozom z avtomobilom?

V sklopu akcijskega zavarovanja Zavarovalnice Triglav AvtoMobilno lahko namreč ob obnovi ali sklenitvi novega avtomobilskega zavarovanja sklenete:

- zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgodno zavarovanje in zavarovanje prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev,

- zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu,

- zavarovanje prtljage in

- zavarovanje malih živali med prevozom.

Ob sklenitvi vsaj dveh akcijskih zavarovanj pa prejmete še različne ugodnosti. Preverite več.

Zavarovalnica Triglav