Tri noči nasilja

V Franciji obsedno stanje, možna razglasitev izrednih razmer

S.R.
30. 6. 2023, 14.23
Posodobljeno: 30. 6. 2023, 14.24
Deli članek:

Smrt najstnika v pariškem predmestju, za katero je poskrbel policist, ki se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi suma kaznivega dejanja uboja, je dodobra razvnela francosko družbo. Na francoskih ulicah vladajo izredne razmere.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

Francoske oblasti so včeraj na ulice poslale kar približno 40.000 policistov, ki so se morali spopasti z vojnim stanjem. Najstnik, ki je bil ubit med policijsko kontrolo v pariškem predmestju Nanterre, je medtem v javnosti dobil tudi obraz in ime. Gre za 17-letnega Nahela M., najstnika alžirsko-maroškega porekla.

Kar se je včeraj začelo kot shod v čas Nahelu, se je do noči sprevrglo v tretjo noč nasilja. Po poročanju francoskega časnika le Monde so policisti ponoči pridržali in zaslišali kar 875 oseb, od tega 408 samo na območju Pariza. Protestniki so namreč že tretjo noč zapored pustošili po francoskih mestih, pri čemer so poškodovali najmanj 492 zgradb, zažgali najmanj 2000 vozil in na javnih kraji po vsej državi povzročili najmanj 3880 požarov. Kot se za francosko ljudstvo spodobi, so vzniknile tudi barikade. V izgredih je bilo poškodovanih več kot 200 policistov, po navedbah notranjega ministrstva pa so protestniki napadli tudi 79 policijskih postaj. Poleg Pariza so večje izgrede zabeležili tudi v Marseillu, Lyonu, Pau, Toulousu in Lillu. Oblasti in organe pregona zdaj čaka petkova noč, ki bržkone ne bo nič manj kaotična. Pričakujejo obsedno stanje.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

Da se dogajanje ne bi ponovilo danes, francoska vlada pretresa več možnosti, vključno z razglasitvijo izrednih razmer. Francoska premierka Elisabeth Borne je med obiskom pariškega predmestja nasilje označila za »neznosno in neopravičljivo.« Po njenih navedbah je zdaj prednostna naloga zagotovitev »narodne enotnosti, pot do nje pa je mogoča preko vzpostavitve reda.« Dodala je, da so v nemirih sodelovali »zelo mladi in zelo nasilni« posamezniki, ki niso lokalni prebivalci. Dejala je še, da vlada razmišlja tudi o razglasitvi izrednih razmer, s čimer bi lokalnim oblastem zagotovili večja pooblastila, vključno z možnostjo uvedbe policijske ure in prepovedi demonstracij. Policija bi tako imela več svobode pri soočanju z izgredniki in izvajanju hišnih preiskav. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer za danes sklical nov krizni sestanek vlade, zaradi katerega je predčasno odvihral iz Bruslja.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

Rasizem v policijskih vrstah?

V ozadju nemirov, v katerem sodeluje predvsem mladež iz depriviligiranih sosesk in predmestij, tlijo obtožbe o rasizmu, čeprav tako družina ustreljenega najstnika kot njihovi zagovorniki doslej v javnosti niso izpostavljali Nahelove barve kože. Medtem so spregovorili zagovorniki neimenovanega policista, ki je s svojim torkovim dejanjem prižgal zažigalno vrvico. Po njihovih navedbah policist dejanje »obžaluje« in je povsem »sesut.« »Zjutraj se ne zbuja zato, da bi ubijal ljudi. Resnično si tega ni želel.«

Združeni narodi so po poročanju STA sporočili, da se mora Francija v luči smrti najstnika soočiti z vprašanjem rasizma v policijskih vrstah. »To je trenutek, ko se mora država resno lotiti globokih vprašanj rasizma in diskriminacije pri kazenskem pregonu,« je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

Po njenih besedah ZN sicer poudarjajo tudi pomen mirnega zbiranja na shodih in protestih. Francoske oblasti je ob tem pozvala, naj pri obvladovanju nasilja na demonstracijah upoštevajo načela zakonitosti, nujnosti, sorazmernosti in odgovornosti ter poudarila, da je treba vse obtožbe o nesorazmerni uporabi sile nemudoma preiskati.

Namestnik vodje francoskega policijskega sindikata Thierry Clair pa je zavrnil očitke o rasizmu v policiji. »Ljudi ne nadzoruješ zaradi barve kože. Nadzor in aretacijo izvedeš ob upoštevanju dejstev,« je dejal. Poudaril je, da francoska policija ni rasistična, in da njeni pripadniki prihajajo iz različnih okolij, so različnih ras in veroizpovedi.

»Lahko pride do ravnanja, ki je na meji, in nekateri policisti so bili zaradi takih dejanj sankcionirani, včasih odpuščeni, vendar je to nekaj obrobnega, kot se dogaja v vsaki korporaciji ali instituciji,« je dodal po poročanju STA.